”Nu sunt deloc mulţumit de mobilizarea de aici. Vă spun foarte sincer. Nu, nu este în modul pe care ni-l propunem noi de a lucra, mai ales că au fost foarte multe situaţii în care v-aţi plâns din cauza vremii. Acum, ăsta nu mai e un argument. Acum, vreau să văd mobilizare maximă. Iar acest tronson este foarte dificil şi, dacă nu vă mobilizaţi rapid, nu o să reuşiţi să asfaltaţi anul acesta”, le-a spus reprezentanţilor firmei Strabag ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.
Acesta le-a mai spus că trebuie să fie conştienţi că termenul de finalizare a tronsonului, respectiv aprilie 2013, presupune că majoritatea lucrărilor trebuie finalizate anul acesta. ”În maxim o săptămână, vreau să-mi prezentaţi un plan revizuit de lucrări. Iar aici, în următoarea lună o să revin, să ştiţi, să văd dacă se întâmplă ceea ce discutăm acum”, a mai spus Nazare.
Acesta a cerut ”mai puţine promisiuni şi mai multe fapte. Asta vreau să văd de la dumneavoastră şi de la toţi constructorii care lucrează pe acest tronson Orăştie- Sibiu”, a adăugat oficialul. Ministrul Alexandru Nazare s-a declarat ceva mai mulţumit de ritmul de lucru de pe lotul 2 al autostrăzii Orăştie-Sibiu. Prezent pe şantierul nodului rutier Lancrăm, lângă Sebeş, demnitarul a spus că ”e ceva mai bine decât pe lotul 1, dar nu suficient de bine”.
Oficialul a cerut şi aici ca într-un timp cât mai scurt să-i fie prezentat programul revizuit de lucrări. ”Majoritatea lucrărilor trebuie terminate anul acesta. Şi trebuie să faceţi un efort susţinut aici, terasamentele sunt o problemă. Nu e o muncă complicată. Cu echipe suplimentare puteţi să o rezolvaţi într-un timp relativ scurt şi vă rog şi programul revizuit de lucrări şi echipele suplimentare trebuie să fie aici cât mai repede”, le-a cerut ministrul reprezentanţilor constructorului.
Ministrul a afirmat că acolo unde lucrările sunt în grafic, bineînţeles că subliniază acest lucru. ”Acolo unde mai avem de lucru, la fel. Trebuie să avem o evaluare obiectivă. O să monitorizez aceste lucrări foarte atent. (…). E normal să avem aprecieri negative pentru că avem şi nişte termene pe care trebuie să le respectăm şi nu trebuie să ne ferim să spunem lucrurilor pe nume”, a mai declarat Nazare. Întrebat de jurnalişti ce se întâmplă în cazul în care constructorii nu-şi vor respecta angajamentele, ministrul a răspuns că ”în cazul în care nu-şi fac treaba sunt penalizaţi. Lucrurile sunt relativ simple din punctul ăsta de vedere şi ei ştiu”, a adăugat Nazare. ”O să monitorizez toate lucrările şi în momentul în care o să am o evaluare clară şi o să văd că nu-şi fac treaba, atunci vor fi penalizaţi”, a conchis ministrul Transporturilor.
Deschiderea lucrărilor la loturile 1 şi 2 de pe autostrada Orăştie – Sibiu, parte a Coridorului IV Pan-european, a avut loc în 15 noiembrie 2011, ambele având ca termen de finalizare 2013. Proiectarea şi execuţia lotului 1, în lungime de peste 24 de kilometri, este realizată de SC Strabag SRL. Valoarea investiţiei este de peste 166 milioane de euro. Proiectul cuprinde construcţia a 24,110 kilometri de autostradă şi include realizarea a patru poduri peste cursuri de apă, a trei poduri peste căi de comunicaţii terestre (cale ferată, drumuri naţionale, judeţene sau agricole), a şapte subtraversări ale unor drumuri şi a 15 poduri casetate.
Vor fi realizate, de asemenea, două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces – Nodul Rutier Orăştie km 1+400 şi Nodul Rutier Sebeş Vest km 24+065, potrivit datelor afişate pe site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Lotul 2 cuprinde 19,7 kilometri, de la kilometrul 24,1 la kilometrul 43,8, şi se întinde de la Vinţu de Jos la Miercurea Sibiului. Investiţia se ridică la peste 114 milioane de euro, lucrările fiind executate de Asocierea Straco Grup SRL -Studio Corona SRL Civil Engineering. Se vor executa trei pasaje peste autostradă, şapte poduri şi pasaje peste alte căi de comunicaţii (cale ferată, drumuri judeţene şi drum agricol), opt poduri peste cursuri de apă şi trei noduri rutiere, inclusiv bretele de acces – Nod rutier Lancrăm km 27+075, Nod rutier Sebeş est km 32+650 şi Nod rutier Cunţa km 43+855.
Din valoarea eligibilă a fiecărui contract de proiectare si execuţie, 85% urmează a fi rambursaţi de Comisia Europeană, constituind finanţare acordată prin Fondul de Coeziune, diferenţa până la valoarea totală fiind asigurată de la bugetul de stat. Proiectul urmăreşte construcţia unui nou sector rutier la standard de autostradă (2×2) pe traseul Orăştie – Sibiu, în lungime de 82,07 kilometri. Reducerea numărului de accidente pe ruta Orăştie-Sibiu, a timpului de călătorie, implicit realizarea economiilor de timp şi dezvoltarea economică a zonei prin îmbunătăţirea gradului de accesibilitate în special în judeţele Hunedoara, Alba şi Sibiu sunt doar câteva dintre beneficiile ce vor fi create prin construirea acestei autostrăzi.Datorită complexităţii şi lungimii proiectului, pentru execuţia lucrărilor a fost realizată o împărţire în 4 loturi. Durata de execuţie este de 540 de zile, urmate de o perioadă de garanţie de 1.460 zile.
Sursa: Agerpres
Nazare vrea ca majoritatea lucrărilor autostrăzii Orăștie – Sibiu să fie gata anul acesta
25 martie 2012, 17:15
Ultima modificare în 25 martie 2012, 20:15
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, prezent duminică pe şantierul autostrăzii Orăştie-Sibiu - lotul 1, în zona localităţii Balomir, a cerut constructorului ca în maximum o săptămână să-i fie prezentat un plan revizuit de lucrări, precizând că este nemulţumit de ritmul în care se desfăşoară activitatea pe acest şantier.
Etichete: Alexandru Nazare,
asfalt,
lucrari
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook