Piraeus Bank, care, la începutul crizei financiare din 2009, era pe locul patru în topul principalilor creditori eleni, şi-a triplat mărimea în ultimul deceniu în urma achiziţionării unor bănci mai mici. Vânzarea Finansbank, subsidiara din Turcia a NBG, cu suma de 2,75 miliarde de euro, a dus la scăderea activelor totale ale băncii la 83,8 miliarde de euro (93 miliarde de dolari), sub nivelul celor ale Piraeus – 87,5 miliarde de euro.
National Bank of Greece a înregistrat pierderi nete de 889 milioane de euro în trimestrul patru din 2015, faţă de pierderi de 195 milioane de euro în precedentele trei luni, din cauza provizioanelor ridicate pentru creditele neperformante.
În ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 1,38 miliarde de euro, de la 244 milioane de euro în precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a scăzut la 39,5% din totalul împrumuturilor, de la 40,5% în trimestrul trei din 2015.
Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine o participaţie de 40% la NBG, după recapitalizarea de anul trecut. În ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 671 milioane de euro, de la 232 milioane de euro în precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a urcat la 33,1% din totalul împrumuturilor, de la 11% în trimestrul trei din 2015. Valoarea depozitelor a urcat în perioada octombrie – decembrie 2015 cu 2,6%, la 43 miliarde de euro.
Împrumuturile de la Banca Centrală a Greciei şi de la BCE au scăzut la 24 miliarde de euro, de la 25,6 miliarde de euro în trimestrul trei din 2015. Şi Piraeus Bank a înregistrat pierderi nete de 1,24 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015, faţă de un profit de 495 milioane de euro în precedentele trei luni. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine o participaţie de 26,2% la Piraeus Bank, după recapitalizarea de anul trecut.
Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia. Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. (Sursa: Agerpres)
NBG raportează pierderi şi pentru prima dată în istoria sa de 175 de ani a pierdut poziţia de lider de piaţă
15 martie 2016, 15:24
Ultima modificare în 15 martie 2016, 15:41
După publicarea rezultatelor financiare pe 2015, Piraeus Bank a devenit primul grup bancar elen, după active, care a depăşit National Bank of Greece (NBG), deţinătorul primei poziţii pe piaţă timp de 175 de ani, potrivit Bloomberg şi Reuters.
Etichete: lider,
nbg,
pierderi
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Tranzacţii de peste 23 milioane lei luni, la Bursa de Valori Bucureşti
- Finanţele au împrumutat luni 400 mil. lei de la bănci. Randament mediu: 2,98% pe an
- BVB: Tranzacţii de 12,2 miliarde de lei anul trecut, în scădere cu 15,3%
- Germania va investi 10 miliarde euro în reţeaua de Internet până în 2025
- FMI recomandă restructurări masive la companii de stat
- Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
- UE ar fi de acord cu reducerea temporară a producţiei de lapte pentru a contracara preţurile scăzute
- APAPR: Pilonul II de pensii are 6,6 milioane de participanţi şi peste 5 miliarde de euro în administrare
- Bloomberg: Gazprom ar putea ceda Rosneft titlul de cea mai mare companie energetică rusească
- Îmbulzeală în gara din Zurich, provocată de distribuirea gratuită de bancnote de 10 franci