Rezultatele solide ale Finansbank au permis NBG să înregistreze o creştere de 39% în ritm anual a profitului net în primul trimestru. Vânzarea unui pachet minoritar la această divizie va ajuta banca grecească să-şi crească indicatorul de soliditate al capitalului (tier 1 capital ratio) până la peste 13%.

Afectată de criza datoriilor suverane, băncile greceşti se confruntă cu numeroase provocări printre care scăderea depozitelor, închiderea accesului la finanţare pe piaţa interbancară şi pierderi de pe urma obligaţiunilor guvernamentale.

‘Intenţionăm să vindem un pachet de 20% din Finansbank imediat ce condiţiile de pe piaţă o vor permite’, a declarat joi directorul general al NBG, Apostolos Tamvakakis, cu prilejul Adunării generale a acţionarilor. Tamvakakis a precizat însă că NBG nu se grăbeşte cu această tranzacţie având în vedere că baza sa de capital este una solidă cu un indicator de soliditate al capitalului (tier 1 capital ratio) de 12%.

Pe lângă vânzarea Finansbank, Apostolos Tamvakakis a mai anunţat că echipa managerială de la NBG analizează şi alte măsuri pentru a întări baza de capital cu alte 120-150 puncte de bază. O astfel de opţiune ar putea consta în regruparea tuturor operaţiunilor NBG din Europa de Sud-Est sub o singură umbrelă, în ideea de a avea o flexibilitate mai mare, reduceri de costuri şi acces autonom la pieţele de capital. NBG este prezent pe pieţele din Bulgaria, România, Serbia şi Cipru.

Tamvakakis a mai spus acţionarilor că creditele neperformante, care în 2010 au ajuns la 8,5% din totalul creditelor NBG, ar urma să atingă nivelul maxim în cursul acestui an dar că banca le va putea absorbi. ‘Putem absorbi o creştere de 50% a provizioanelor fără a folosi rezervele de capital’, a declarat Tamvakakis. Directorul general de la NBG a informat că în portofoliul băncii se găsesc obligaţiuni guvernamentale în valoare de 13,2 miliarde de euro şi certificate de trezorerie în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Pe piaţa din România National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească.