La finalul anului trecut România avea aproximativ 7 milioane de oameni angajați cu forme legale de muncă. Statisticile nu îi iau în considerare pe cei din economia negră. Acum peste 1,2 milioane din acești oameni sunt într-o formă de șomaj. Asta înseamă un procent de 17% de oameni în șomaj dintre cei care activează în economia fiscalizată.
Iar cifrele nu sunt estimări, ci datele oficiale ale ministerului Muncii. Instituția a publicat astăzi situația celor trimiși în șomaj tehnic și a celor cărora li s-a desfăcut contractele de muncă.
În șomaj tehnis sunt în acest moment 902.678 de români, dintre care aproape 265.000 în industria prelucrsătoare și 165.000 în comerț. Din industria horeca sunt în șomaj tehnic 110.000 de oameni. Datele sunt cu atât mai grave cu cât joi, când a avut loc ultima comunicare a ministerului pe acest subiect, erau în România 725.000 de oameni în această situație. Practic, numărul a crescut cu aproape 180.000 în doar trei zile.
Creștere cu 10% a celor concediați definitiv
Nici în cazul celor cărora li s-a încheiat definitiv contractele de muncă situația nu este mai bună. Joi aveam 276.000 de oameni în această situație, acum avem aproape 304.000 de cetățeni în șomaj total. Oameni care nu mai au nicio formă de venit. Creșterea produsă în acest week end este de 10%.
Adunarea șomerilor din cele două categorii de arată că aproape 210.000 de contracte au fost suspendate sau închise în numai trei zile. Cu aceste date, România se află la un maxim istoric al ratei șomajului. Conforma datelor oficiale, cea mai mare rată a șomajului a fost înregistrată în 1994, de 13%. Acum, conform acestor date suntem la peste 17%.
Este adevărat că în cazul șomajului tehnic este posibil ca unii dintre oameni să își reia activitatea după terminarea stării de urgență. Marea întrebare rămâne dacă procentul celor reîncadrați în muncă va fi destul de mare încât să nu ne confruntăm cu o explozie socială.