Datele colectate de ACEA de pe întreg continentul arată că mașinile electrice au o cotă de piață mai mare de 1% doar în anumite state veste-europene în care Produsul Intern Brut pe cap de locuitor depășește 30.000 de euro. În schimb, aproape jumătate dintre țările din Europa au o piață a mașinilor electrice care ocupă mai puțin de 0,5% din vânzările totale de vehicule noi. Mai mult, în statele cu un Produs Intern Brut (PIB) per capita sub 17.000 de euro cota mașinilor electrice este aproape de zero.

„Datele noastre arată că, în ciuda creșterii, piața vehiculelor electrice din Europa este extrem de neuniformă, ceea ce face foarte dificilă identificarea unui trend. Mulți iau ca referință piața norvegiană, dar la fel cum PIB-ul acestui stat, de 64.000 de euro, este dublu față de media europeană, cota de 29% a mașinilor electrice este o excepție”, a declarat Erik Jonnaert, secretarul general a ACEA. „Este limpede că produsul în sine nu este suficient pentru a crea cerere. Pe lângă stimulentele oferite consumatorilor pentru creșterea vânzărilor, avem nevoie de mai multe investiții în infrastructura de reîncărcare în toate statele membre ale UE înainte de a ne aștepta ca oamenii să îmbrățișeze cu adevărat vehiculele alimentate alternativ”, a completat oficialul.

În întreaga Uniune Europeană și statele EFTA, în primele șase luni din 2017 au fost înmatriculate 127.573 de autoturisme electrice plug-in, cu 33,6% mai multe decât în aceeași perioadă din anul precedent. Românii au achiziționat, conform ACEA, 33 de mașini electrice plug-in, cu 17 mai multe decât în primul semestru din 2016. Cu un PIB per capita de 8.600 de euro, România are o cotă de piață a mașinilor electrice de doar 0,1%, la fel ca Slovacia, Cehia sau Polonia. Nici în Germania lucrurile nu stau cu mult mai bine – în ciuda unui PIB per capita de 37.900 de euro – cota de piață a electricelor fiind de 0,8%. Singurele state europene în care electricele depășesc 1% din piață sunt Finlanda (1,2%), Franța (1,4%), Marea Britanie (1,4%), Austria (1,5%), Belgia (1,7%), Elveția (2%), Suedia (3,6%), Olanda (6%) și Norvegia (29%).