„Ceasul Apocalipsei” rămâne setat la 90 de secunde de la miezul nopții

Marți, 23 ianuarie 2024, oamenii de știință din domeniul atomic au ajustat „Ceasul Apocalipsei” mai aproape de miezul nopții decât oricând – 90 de secunde de la miezul nopții.

Investițiile Rusiei în armele nucleare, războiul din Ucraina, conflictul armat din Israel și schimbările climatice contribuie la apariția posibilă a unei catastrofe globale.

La fel ca în 2023, „Bulletin of the Atomic Scientists” a setat „Ceasul Apocalipsei” la 90 de secunde până la miezul nopții, punctul teoretic al „anihilării”.

Oamenii de știință au luat în considerare riscurile existențiale pentru omenire, precum amenințările nucleare, schimbările climatice și tehnologiile disruptive, precum inteligența artificială și noile biotehnologii. Rachel Bronson, directorul executiv al „Bulletin of the Atomic Scientists”, a atras atenția faptului că menținerea „ceasului” la aceeași oră ca și anul trecut ne indică faptul că lumea este instabilă.

„Punctele fierbinţi ale conflictelor din întreaga lume poartă ameninţarea unei escaladări nucleare, schimbările climatice provoacă deja moarte şi distrugere, iar tehnologiile perturbatoare, precum inteligenţa artificială şi cercetarea biologică, avansează mai repede decât garanţiile lor.

Un sfârşit durabil al războiului Rusiei în Ucraina pare îndepărtat, iar utilizarea armelor nucleare de către Rusia în acest conflict rămâne o posibilitate serioasă. În ultimul an, Rusia a transmis numeroase semnale nucleare îngrijorătoare.

În calitate de stat nuclear, acţiunile Israelului sunt în mod clar relevante pentru discuţia despre Ceasul Apocalipsei. Îngrijorător este, în special, faptul că acest conflict ar putea escalada la scară mai largă în regiune, creând un război convenţional mai mare şi atrăgând mai multe puteri nucleare sau aproape nucleare.

Rachel Bronson
Rachel Bronson (SURSA FOTO: thebulletin.org)

În 2023, lumea a intrat într-un teritoriu neexplorat, deoarece a trecut prin cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, iar emisiile globale de gaze cu efect de seră au continuat să crească. Atât temperaturile globale, cât şi cele de la suprafaţa mării în Atlanticul de Nord au doborât recorduri, iar gheaţa marină din Antarctica a atins cea mai mică întindere zilnică de la apariţia datelor din satelit.

Eforturile actuale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră drept extrem de insuficiente pentru a evita impactul uman şi economic periculos al schimbărilor climatice, care îi afectează în mod disproporţionat pe cei mai săraci oameni din lume”, a explicat Rachel Bronson pentru agenția de presă Reuters.

Există riscul apariției unui război nuclear „accidental” sau din „calcul eronat”

Conform sursei citate anterior, ne apropiem de o catastrofă întrucât Rusia, China și SUA investesc mult în modernizarea arsenalelor lor nucleare, crescând astfel riscul apariției unui război nuclear „accidental” sau din „calcul eronat”.

În plus, războiul din Ucraina a intensificat tensiunile cu Occidentul la cel mai periculos nivel de la Războiul Rece încoace.

„Controlul tradițional al armelor nucleare a luat momentan sfârșit, chiar dacă se conturează o cursă a înarmării nucleare între China, Rusia și Statele Unite”, a adăugat Alexander Glaser de la Universitatea Princeton, membru al consiliului de experți în tehnologie nucleară și știința climei.

Alexander Glaser
Alexander Glaser (SURSA FOTO: engineering.princeton.edu)

Eforturile actuale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt „extrem de insuficiente”

De altfel, schimbările climatice au fost folosite, încă din anul 2007, ca un factor pentru ajustarea „Ceasului Apocalipsei”.

Totuși, eforturile actuale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt „extrem de insuficiente pentru a evita impactul periculos al schimbărilor climatice asupra oamenilor și economiei, afectând în mod disproporționat cei mai săraci din lume”.

„Bulletin of the Atomic Scientists” a fost fondat în anul 1945 de către Albert Einstein și alți oameni de știință. „Ceasul Apocalipsei” a fost creat în anul 1947, în timpul Războiului Rece, pentru a avertiza oamenii cu privire la apropierea apocalipsei.