Meteorologii prognozează o iarnă neobișnuită în acest an, cu temperaturi foarte ridicate. De altfel, ne așteaptă un nou val de căldură în perioada imediat următoare. Ce arată prognoza meteo ANM?
Ne așteaptă o iarnă neobișnuită, avertizează meteorologii
Meteorologii anunță că România va avea parte de o iarnă complet atipică, cu temperaturi peste media obișnuită și puține ninsori. Se preconizează că temperaturile vor fi mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, cu valori ce vor depăși 10-11 grade Celsius față de mediile multianuale.
În următoarele zile, România se va confrunta cu un val de căldură neobișnuit pentru această perioadă a anului. Meteorologii au avertizat că în weekendul viitor, temperaturile ar putea ajunge la peste 30 de grade Celsius, în special în sudul țării.
Sâmbătă, în Capitală, sunt prognozate temperaturi de 32 de grade Celsius, a declarat climatologul Roxana Bojariu, potrivit Observator. Această situație este rezultatul unui val de aer cald ce vine din nordul Africii, afectând în special estul și sudul Europei.
„Clar că e vorba de o perioadă de vară dar să ştiţi că această prelungire a verii uneori spre toamnă este ceva ce devine din ce în ce mai frecvent in ultimii ani. Anul trecut am avut temperaturi de peste 35 de grade Celsius chiar în a doua parte a lunii octombrie”, a declarat climatologul.
Totuși, spre finalul săptămânii, o masă de aer rece din nord-vestul continentului ar putea aduce o ușoară răcire, însă temperaturile vor rămâne peste normele climatologice.
Oscilații de temperatură și instabilitate atmosferică
Deși ziua va fi caracterizată de temperaturi ridicate, serile vor aduce valori mai scăzute, cu minime între 6 și 15 grade Celsius, conform meteorologului ANM, Mihai Timu.
Începând cu duminică, meteorologii anunță o răcire bruscă a vremii, cu scăderi de până la 10 grade în anumite regiuni. Furtunile care creează probleme în vestul Europei vor ajunge și în România, aducând ploi și descărcări electrice.
Prognoza meteorologică arată că vom avea o iarnă caldă
Previziunile pe termen lung indică faptul că iarna 2024 va fi una blândă, cu temperaturi ce nu vor scădea sub 2 grade Celsius. Meteorologii avertizează că temperaturile oscilante vor continua până la începutul lunii octombrie, cu maxime ce pot ajunge la 30 de grade în regiuni precum Banat și Oltenia.
În Banat, în următoarele zile se vor înregistra maxime de 27 de grade, iar până la sfârșitul lunii septembrie, temperaturile vor varia semnificativ, între 18 și 30 de grade.
Transilvania va avea parte de o răcire accentuată spre sfârșitul lunii septembrie, iar în Moldova și Dobrogea, maximele vor atinge valori de până la 29 de grade, urmate de o răcire bruscă.
La munte, temperaturile maxime vor varia între 15 și 21 de grade, însă săptămâna viitoare va aduce o răcire accentuată, cu maxime între 10 și 15 grade. În această zonă, se așteaptă ploi aproape zilnic, cu intensificări spre finalul lunii.