Câteva zeci de cazuri noi în fiecare zi. Atât a înregistrat România în ultimele săptămâni. Pandemia de coronavirus nu mai este atât de pregnantă, dar valul 4 este unul care bate la uşă. Specialiştii spun că trebuie să ne aşteptăm la ce e mai rău.

Avertisment teribil al specialiştilor

Şefa Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, Beatrice Mahler, a lansat un avertisment dur. Când vom fi loviți de un val patru al pendemiei, situația va fi dificilă în localitățile unde rata de vaccinare este scăzută.

Mahler spune că și persoanele vaccinate pot transmite coronavirusul. Varianta Delta a coronavirusului necesită mai multă asistență medicală în rândul pacienților nevaccinați decât celelalte variante.

„Valul patru devine o certitudine în foarte multe state care nu sunt foarte departe de România. Vedem Rusia, care se confruntă cu un val de infectări, Marea Britanie, Spania, începe să crească numărul de cazuri și în Italia și Germania, cu tulpina Delta, și se pare că sunt câteva focare și în Grecia.

E o realitate pe care o așteptam, probabil, cu toții, dar nu trebuie să uităm că și aceste state, care se confruntă acum cu acest val de infectări au populație vaccinată”, a declarat Beatrice Mahler miercuri, la Digi24.

Varianta Delta, mult mai contagioasă

Mahler spune că există o diferență clară de vulnerabilitate în fața tulpinii Delta a coronavirusului între persoanele vaccinate și cele nevaccinate. În cazul acestora din urmă, varianta Delta este mai agresivă decât celelalte variante.

„Ce e bine în Marea Britanie este că persoanele infectate nu ajung să preseze sistemul de sănătate, pentru că formele de boală la persoanele vaccinate sunt mult mai ușoare.

Însă asta nu înseamnă că ele nu pot transmite infecția persoanelor nevaccinate, iar cei care sunt nevaccinați și au o infectare cu varianta Delta se pare că au nevoie de asistență medicală în procent mult mai mare decât la celelalte tulpini”, a mai precizat dr. Mahler.

„Valul patru cu siguranță poate fi mai sever dacă ajunge în localități unde rata de vaccinare este scăzută, unde nu reușim să convingem populația că vaccinul protejează, că până la urmă vaccinul salvează viața celui care este vaccinat și are acest bagaj de anticorpi.

Nu trebuie să ne relaxăm în această perioadă în care avem, într-adevăr, un număr foarte mic de cazuri, dar este îngrijorător ce se întâmplă în state unde populația este deja vaccinată și care ajung să se confrunte cu acest val de infectări”, a afirmat Beatrice Mahler, făând apel la oameni să se vaccineze.

„Nu vom fi luați prin surprindere (de valul patru – n.r.). Și în acest moment în Institutul Marius Nasta avem paturi dedicate pacientului COVID, chiar dacă au fost reduse foarte mult, conform legislației, avem un plan de revenire rapidă la numărul mare de paturi dacă situația o va impune. Însă față de celelalte două valuri avem avantajul vaccinului, avantaj pe care ar trebui să-l folosim”, a precizat dr. Mahler.