Licențele în Cloud vor reprezenta 15% din totalul vânzărilor de soluții software din România în următorii patru ani, conform datelor companiei de cercetare IDC. Adoptarea soluţiilor Cloud aduce companiilor reduceri de costuri operaţionale de cel puţin 20%. În condițiile în care criza economică a obligat companiile să taie și din bugetul IT și caută în continuare modalități de scădere a cheltuielilor, o micșorare cu până la 20% a acestora prin implementarea soluțiilor Cloud este foarte importantă. „Piata locală este receptivă la soluțiile Cloud, companiile din România având o mare deschidere către noile servicii oferite, conștientizând în același timp aportul și beneficiile pe care Cloud-ul le aduce pe mai multe planuri: inovația tehnică, optimizarea proceselor și eficiența economică”, a declarat Mihnea Hotăranu, Technology Sales Senior Manager Oracle România.
Rata actuală de adopție a soluțiilor în Cloud are o creștere accelerată, însă sunt companii care sunt reticente. Securitatea datelor este unul dintre motivele care țin încă multe firme departe de cloud computing.
„Deși companiile conștientizează că acesta reprezintă viitorul în IT, există așa zisa «rezistență la schimbare»: anumite companii nu își doresc să facă acest pas, nu neapărat pentru că nu înțeleg beneficiile Cloud-ului, ci pentru că le este greu să renunțe la investițiile deja făcute până în acest moment sau să își modifice modelul operațional curent, bazat pe infrastructură și aplicații on-premise”, explică Hotăranu. În ceea ce privește securitatea datelor, „există o serie de reglementări la nivel de protecție a datelor confidențiale, la nivel geografic sau specifice companiilor dintr-un anumit domeniu de industrie, care de multe ori sunt greșit înțelese sau implementate, rezultând o anumită lentoare în adopția serviciilor de tip Cloud, deși companii importante precum Oracle oferă un grad ridicat de securitate și conformitate cu cele mai stricte reglementări”, a adaugat Hotăranu.
PaaS simplu, rapid, eficient
Cloud computing-ul reprezintă accesarea la cerere, de resurse hardware și software, prin internet. Toate aceste cereri livrează sub formă de servicii. Astfel, există servicii:
• SaaS-Software as a Service: adică închirierea de licenţe de software pe bază de abonament.
• IaaS-Infrastructure as a Service: reprezintă închirierea de resurse hardware, cum ar fi memorie și putere de calcul.
• PaaS-Platform as a Service: prin care utilizatorul accesează o serie de resurse hardware administrate automat şi peste care dezvoltă propriile sale soluţii de business.
Firmele optează tot mai mult pentru acest tip de platforme tehnologice (PaaS), unde Oracle este lider în zona Europei Centrale și de Est, avantajele fiind multiple.
„Companiile au observat că utilizând platforme tehnologice în Cloud – ceea ce numim PaaS, pentru dezvoltarea și rularea aplicațiilor, se elimină costurile și complexitatea asociate administrării platformelor și infrastructurii utilizate de diversele aplicații de business. Simplificarea administrării și management-ul infrastructurii, bazelor de date și a middleware-ului înseamnă că: dezvoltatorii pot crea noi aplicații mai rapid și mai eficient, departamentele de IT se vor concentra mai mult pe colaborarea strategică cu beneficiarii din business, iar utilizatorii de business pot îmbunătăți productivitatea angajaților și pot automatiza procesele de business”, afirmă Hotăranu.
Printre cele mai deschise companii către soluțiile Cloud se numără cele din domeniul comercial, companii flexibile, care își pot adapta rapid procesele de achiziții IT și reușesc să integreze cu ușurință noile servicii de tip Cloud. „Vorbim de companii din domeniul serviciilor financiare, bănci, asigurări, telecomunicații, retail. Observăm un interes ridicat și la nivelul companiilor din sectorul public, în special datorită oportunității oferite de Cloud de a avea acces la tehnologii inovatoare care pot îmbunătăți serviciile publice cu investiții inițiale minime”, spune Hotăranu.
Cloudul are cea mai rapidă viteză de dezvoltare comparativ cu alte modele de business sau tehnologii din istoria IT-ului, iar utilizarea crescută a dispozitivelor mobile, domeniile Digital și IoT (Internet of Things), cât și apetența tot mai mare pentru Cloud a companiilor din segmentul de mijloc vor susține această creștere în viitor.
„Vedem o dezvoltare în viitor și a soluțiilor de tip Cloud hibrid și anume integrarea soluțiilor implementate on-premise cu servicii specializate oferite sub formă de Cloud public. Piața locală reacționează pozitiv la trendurile globale, așadar ne așteptăm ca și în România să avem o creștere semnificativă a pieței de Cloud”, suține managerul Oracle.
Oracle este cea mai mare companie de pe piaţa locală de software, servicii şi soluţii de IT, anul trecut, înregistrând afaceri de peste 703 milioane lei și un profit de 9 milioane lei, conform datelor de la Ministerul de Finanțe.