Ne-au intrat mulți bani în cont! România a dat o mega lovitură în Europa. Este absolut fabulos

romania ue

SURSA FOTO: Dreamstime

România a aderat la Uniunea Europeană în anul 2007, și de atunci a beneficiat din plin de bugetul blocului comunitar. Cu toate astea, atunci când a venit vorba să contribuie la acest fond, țara noastră nu a fost atât de darnică.

România a profitat din plin de aderarea la UE! A primit cu 45 miliarde de euro mai mult decât a contribuit

Potrivit unei analize efectuate de Profit.ro, România a primit din partea Uniunii Europene suma de 68,75 miliarde de euro (de la aderare și până la finalul anului 2021). Asta în timp ce țara noastră a contribuit la fondul blocului comunitar cu 24 de miliarde de euro pentru aceeași perioadă de timp.

Sursa anterior citată spune că aceste sume sunt doar cele accesate de România prin bugetele multianuale ale Uniunii Europene. De asemenea, la suma primită de către România se pot adăuga alte 2 miliarde de euro prin NextGenerationEU. Din această sumă, 1,85 miliarde de euro este suma încasată în decembrie 2021 – avans din granturile Planului Național de Redresare și Reziliență.

România a primit prima tranșă din PNRR în decembrie

La începutul lunii decembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene venea cu o veste bună – în conturile României intrau 1,85 miliarde euro, parte din prefinațarea de 3,79 miliarde euro acordată țării noastre pentru acel an.

„Avem astăzi prima confirmare că România a negociat bine programul de reziliență și s-a angajat fără posibilitate de întoarcere să facă reformele cerute atât de către Comisia Europeană, cât și de milioane de români.

Această primă tranșă, care va fi urmată până la finalul anului și de tranșa de prefinanțare de 1,9 miliarde euro din împrumuturile alocate prin program, ne obligă să depunem toate eforturile pentru îndeplinirea următoarelor ținte, care nu sunt nici puține și nici ușoare.

Fac deci un apel la toți colegii din ministere și instituțiile publice implicate să considere aceste ținte ca primă prioritate în activitatea lor”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program. Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Banii din PNRR se acordă în tranșe bianuale, în funcție de îndeplinirea obiectivelor (jaloane și ținte). În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

În total, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismului de Redresare și Reziliență pentru finanțarea reformelor și investițiilor incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.  Mai exact, este vorba de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro si de o finanțare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.