"Abuzurile controlului, pe care le-am semnalat din august în scrisori deschise şi memorii oficiale adresate d-lui ministru, precum şi intrarea în vigoare a OUG 51/2016, conduc la blocarea activităţilor din silvicultură şi exploatări forestiere. Efectul blocajului: criza lemnului de foc, care afectează peste 3,5 milioane gospodării care se încălzesc cu lemn de foc şi o criză a aprovizionării industriei lemnului cu resursă", afirmă forestierii. 

Potrivit sursei citate, criza lemnului de foc s-a agravat prin patru măsuri succesive adoptate de către Guvern, respectiv: blocajul licitaţiilor de masă lemnoasă din primăvara anului 2016, abuzurile controlului, intrarea în vigoare a OUG 51/2016 care modifică Legea contravenţiilor silvice şi intrarea în vigoare a Regulamentului de vânzare a masei lemnoase – HG 617 din 29 august 2016. "Prin articolul art.3. alin.3 lit. a din acest HG, volumul exploatat în regie proprie de către Romsilva este limitat la 15%", precizează reprezentanţii Nostra Silva. 

Aceştia atenţionează, totodată, că "în aceste condiţii, lemnul de foc va rămâne în pădure, iar populaţia va îngheţa de frig la iarnă". 

La jumătatea lunii octombrie, WWF-România atrăgea atenţia asupra faptului că măsura de sancţionare a unui operator care transportă în mod legal lemn, dar la care se constată, în urma controlului din trafic, faptul că există o diferenţă de 1% între volumul înscris în documente şi cel din autovehicul, este abuzivă. 

Anterior, organizaţiile din sectorul forestier anunţau, într-o conferinţă de presă, că vor bloca activitatea silvică, începând din 20 octombrie, dată la care va intra în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea contravenţiilor silvice, noile prevederi fiind excesive şi cu formulări lipsite de claritate. 

"Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului a fost modificată Legea contravenţiilor silvice, cu prevederi excesive. În momentul în care va intra în vigoare această Ordonanţă, adică pe 20 octombrie, transportul masei lemnoase şi sectorul silvic va fi efectiv blocat. Avem o criză a lemnului de foc pentru populaţie, cu preţuri exorbitante care ajung şi la 500 de lei pe metrul cub. Această Ordonanţă va agrava criza din sector, pentru că va bloca foarte multe activităţi. Aprobarea prin Ordonanţă de Urgenţă a modificării Legii contravenţiilor silvice, într-o formă excesivă, cu multe formulări lipsite de claritate şi predictibilitate în aplicare, a stârnit o stare de revoltă generală în sector. Iată cum, în toamna acestui an, se elaborează în viteză Ordonanţa nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Aparent un lucru bun, însă la o privire atentă şi profesionistă, un total război declarat propriei economii", a explicat vicepreşedintele Nostra Silva – Federaţia Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu. 

Miercuri, premierul Dacian Cioloş a anunţat, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, că, în perioada august – octombrie, au fost desfăşurate circa 55.000 de controale în domeniul silvic, care s-au soldat cu aproape 1.000 de dosare penale. 

Premierul a solicitat continuarea acestui mod de lucru în perioada următoare, ţinând cont de faptul că, în opinia sa, coordonarea între Ministerul Afacerilor Interne şi Garda Forestieră "pare să dea rezultate". 

Pe de altă parte, Cioloş a cerut Ministerului Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări, inclusiv legislative, pentru a se putea asigura punerea la dispoziţia populaţiei a unor cantităţi suficiente de lemn de foc. 

Conform Inventarului Forestier Naţional (IFN), realizat în perioada 2008 – 2012, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure şi aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Naţional, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creşterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) şi Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporţie mai mică din creştere. 

De asemenea, datele publicate în Raportul furnizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) relevă faptul că 3,5 milioane de locuinţe se încălzesc în România cu biomasă, consumul total fiind de 19,5 milioane tone. Din acest total de biomasă, biomasa forestieră reprezintă o pondere covârşitoare.

SURSA: Agerpres