Jurnaliștii de la Der Spiegel încearcă să afle dacă virușii mutanți mai pot fi opriți.
Trei noi mutații diferite ale noului coronavirus au început să se răspândească cu viteză în jurul lumii. Au două lucruri în comun: o mutație specifică și sunt mult mai eficiente în infectarea oamenilor decât versiunile anterioare. Noile variante sunt, probabil, cu până la 56% mai infecțioase.
Există, de asemenea, îngrijorări că s-ar putea dovedi mai rezistente la unele vaccinuri și că persoanele care au avut deja COVID-19 s-ar putea infecta din nou.
Și e doar o chestiune de timp înainte ca super-virușii să înceapă să se răspândească în Germania și Europa. Dacă nu cumva s-a întâmplat deja.
Multă vreme, părea că lumea își cunoaște inamicul – un coronavirus care ar putea fi comparat cu strămoșul său, SARS, și cu alte coronavirusuri precum MERS. Virusul de la Wuhan a devastat lumea ca un foc mocnit, dar pandemia seamănă acum mai mult cu o mare de flăcări care se dezlănțuie pe tot globul.
Europenii sunt îngrijorați în special de mutantul descoperit în Marea Britanie. Iar varianta B.1.351 descoperită în Africa de Sud și mutantul B.1.1.248 găsite în Brazilia și Japonia nu sunt mai puțin dăunătoare decât vărul lor britanic. Dimpotrivă.
Conțin o altă mutație în materialul lor genetic – E484K, care se poate dovedi a fi foarte periculoasă. Este probabil ca aceasta să slăbească răspunsul imun al omului. Iar asta ar face ca unele dintre vaccinurile nou dezvoltate să fie mai puțin eficiente.
Întrebarea crucială este, așadar, dacă noii mutanți pot fi opriți și dacă da, cum? Există un risc real să fie mai transmisibili și să provoace un alt val? O variantă a coronavirusului din Brazilia a apărut și în Japonia la începutul lunii.
Cresc și dovezile asemenea că mutanții brazilieni și sud-africani pot infecta persoanele care au avut deja COVID-19. Asta ar însemna că fie nu există imunitate față de noile variante, fie că o astfel de imunitate este slabă. „Avem de-a face acum cu o nouă pandemie”, spune epidemiologul Adam Kucharski de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.
„S-ar putea dovedi că ceea ce am învățat până acum și metodele care au fost utilizate pentru combaterea bolii să nu mai fie valabile”, susține acesta. Cercetătorul recomandă ca noile variante să fie tratate cu seriozitate „ca o nouă amenințare”.
Mulți virusologi nu cred că este o coincidență că aceste tipuri de mutații au apărut în părți ale lumii care au avut probleme cu controlul primului val al virusului: Africa de Sud și Brazilia. „Nu aș fi surprins dacă acest tip de variante continuă să apară în țări care nu au ținut sub control pandemia mult timp, precum SUA, Rusia, dar și Spania sau Italia”, spune Tulio de Oliveira, profesor de genetică din Africa de Sud.
În cele din urmă, va fi o cursă contra timpului. Vaccinările au început in aproape toată lumea, dar, odată ce vremea începe să se încălzească, există speranța că numărul infecțiilor va scădea din nou. Până atunci, eforturile se vor concentra pe întârzierea răspândirii noii variante.
„Strategia este de a reduce cu adevărat numărul cazurilor din ianuarie, astfel încât să avem un număr scăzut de cazuri când această nouă variantă va începe să se extindă și mai mult.
Nu e ușor, spune profesorul Krause, să explici populației de ce e atât de important să menții lockdown-ul, chiar dacă numărul cazurilor scade. Dar ce poți face? Amenințarea e chiar după colț”.