Dr. Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă privind trei obiceiuri comune care ne afectează grav creierul

Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu despre trei obiceiuri nesănătoase care au un impact negativ asupra creierului. Medicul a realizat un clasament al celor mai dăunătoare factori, situând consumul de zahăr pe primul loc.

Acesta a explicat că zahărul afectează întreg organismul și poate favoriza apariția diabetului, o boală pe care a comparat-o cu o omidă care „papă” corpul din interior.

Diabetul, potrivit specialistului, afectează nu doar creierul, ci și auzul, vederea, arterele și întreg sistemul circulator, motiv pentru care îl consideră cel mai periculos factor pentru sănătate.

„Primul obicei nesănătos este zahărul. Clar! Primul este acesta. Pentru că lovește peste tot și în special produce o boală necruțătoare, cea care papă pe interior organismul, așa ca o omidă este și diabetul.

Diabetul lovește oriunde: și în creier și la auz, și la ochi și la arteriopatie, în tot organismul. Deci, eu consider actualmente că e cel mai nociv factor”, a afirmat cunoscutul medic.

Nu mai putem scăpa deloc de stres din viața noastră

Pe locul al doilea în topul său, Vlad Ciurea a plasat stresul, considerând că acesta este omniprezent în societatea actuală. Medicul a subliniat că oamenii trăiesc zilnic sub presiune, fiind expuși constant la suprasolicitare nervoasă, în special prin utilizarea excesivă a telefonului.

Acesta a precizat că nu este necesar să răspundem la toate apelurile imediat și că este important să stabilim priorități pentru a reduce impactul negativ al stresului asupra organismului.

Medicul neurochirurg făcut, de asemenea, o comparație între chirurgia germană și cea românească, remarcând că, în timp ce medicii germani urmează un program bine organizat, în România, programul este imprevizibil, ceea ce contribuie suplimentar la nivelul ridicat de stres.

stres
SURSA FOTO: Dreamstime

„Al doilea element consider că este stresul, care în ziua de azi, în societatea noastră e foarte penetrant, dovadă de dimineață și până seară trăim într-o stare de stres.

Din telefonie, din suprasolicitare nervoasă, nu înțeleg realmente, de ce trebuie să răspunzi la toate telefoanele. Nu. Lasă-le, la finalul zilei răspunzi, ai priorități, arde sau nu arde, și atunci poți treptat să diferențiezi impulsurile și solicitările.

Deosebirea între chirurgia generală germană și cea românească este că în timp ce ei lucrează foarte ordonat, știu programul, la noi este invers, nu știm niciodată programul”, a explicat Vlad Ciurea la emisiunea iThink.

Fenomene de atrofie cerebrală la marii fumători

În final, tutunul a fost identificat drept al treilea mare factor nociv pentru creier. Dr. Vlad Ciurea a explicat că fumatul duce la îngustarea vaselor de sânge, provocând ischemie cerebrală.

Acesta a avertizat că marii fumători prezintă un grad ridicat de atrofie cerebrală, ceea ce afectează în mod direct funcțiile cognitive.

Medicul a subliniat că astfel de modificări nu sunt cauzate de factori externi, precum conflictele din familie, ci sunt o consecință directă a fumatului îndelungat.

„Al treilea cred că este tutunul. Este foarte nesănătos. Închide vasele, produce această stare de ischemie în totalitatea creierului. Afectează și ochii și creierul în totalitate.

Marii fumători au un creier extrem de ratatinat, fenomene de atrofie cerebrală. Astea nu sunt de la scandal, de la soție, de la copil, asta vine de la faptul că ați fumat”, a încheiat Vlad Ciurea.