Chiar dacă se cuvine ca sărbătoritul să primească daruri, românii vor, la rândul lor, un cadou din partea BNR: dobânzi mai mici la credite.

Dar va reduce BNR dobânda-cheie? Cel mai probabil nu. Cel puțin așa cred analiștii financiar-bancari, care spun că BNR va menține dobânda de politică monetară la 6,25%/an. Totuși, aceștia se așteaptă ca dobânda-cheie să scadă pe parcursul anului viitor, chiar și cu un punct procentual.

Alții cred că BNR va majora rata dobânzii până la 7%, pentru a permite BNR "să lupte cu inflația". Și raportul pe inflație va fi discutat mâine, iar semnalele sunt de scădere, după ce a trecut un an de zile de la majorarea TVA la 24%.

Dar, șeful misiunii FMI la București, dl Jeffrey Franks, "recomandă" BNR o majorare a ratei dobânzii. De ce? Într-un interviu acordat Bloomberg, Franks a precizat că "banca centrală trebuie să rămână orientată către o politică restrictivă, să fie pregătită să crească dobânzile şi nu să le reducă, însă cheia este să vedem ce se va întâmpla în iulie si august". Mai mult, Franks le-a transmis celor de la BNR să se abțină de la reducerea rezervelor minime obligatorii pentru că "nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment".

Dacă e să ne uităm cum au fost "aplicate" recomandările FMI în ultimii doi ani, am putea spune, în procent de 75-80%, că acestea vor fi puse în practică.
Așa că, Adio credite ieftine pentru români! Cel puțin deocamdată.