Conform celor spuse de către Cristian Oancea, totul depinde de cât de responsabili suntem și de purtatul măștii.
„Eu sunt adeptul sărbătorilor în familie, în jurul bradului, pentru că trebuie, cumva, după acest an greu, să respirăm două-trei zile. Totul e la îndemâna noastră, totul ține de felul în care suntem responsabili în societate, de felul în care purtăm mască, de felul în care ne comportăm, totul este la mâna noastră.
Dacă vom continua să fim iresponsabili, s-ar putea să avem sărbători triste, dar eu cred că dacă vom fi responsabili și solidari, putem să avem un moment de „reset” și să ne dăm seama că, dacă vrem să avem sărbători în liniște, cu toată familia, trebuie să fim solidari și responsabili”, a declarat managerul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara la Digi24.
Când se poate da masca jos?
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea 50 privind aprobarea listei ţărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea şi clarificarea unor aspecte referitoare la aplicarea prevederilor HG nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.
Pe lângă actualizarea listei cu statele şi zonele de risc, hotărârea clarifică situaţiile în care masca de protecţie poate fi îndepărtată, respectiv în spaţiu deschis, pentru perioade scurte de timp şi doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi pot respecta o distanţă de cel puţin 2 metri faţă de alte persoane.
„În localităţile sau judeţele în care portul măştii de protecţie este obligatoriu în spaţiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât şi pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minim 2 metri faţă de alte persoane”, este scris în hotărârea luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista cu ţările/zonele de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea: Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franţa, Gibraltar, Elveţia, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croaţia, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico.