România a fost lovită dur de pandemia de coronavirus. Peste 22.000 de oameni s-au infectat cu COVID-19, iar aproape 1500 și-au pierdut viața. În ultimele zile, numărul noilor cazuri a explodat pur și simplu, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, atrage atenția.
Revenim la starea de urgență?
Nelu Tătaru dă cea mai proastă veste. Ultimele zile nu au fost deloc îmbucurătoare. „Putem vorbi de cazuri noi apărute într-o comunitate. Ca întindere comunitară, sunt diverşi agenţi economici care şi-au testat angajaţii o dată cu începerea, reluarea lucrului şi atunci s-au găsit mulţi pozitivi, ca atare, a crescut şi numărul de internări. Deci, există în judeţul Braşov o transmitere comunitară. Dacă gestionăm un număr de cazuri sub 200, uneori au fost şi 150, de cinci zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320 ieri.
Am gestionat şi două weekenduri prelungite. Am gestionat şi două perioade cu măsuri de relaxare. Astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare. Va creşte în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper nu exponenţial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv şi în concordanţă cu regulile pe care le-am impus. Menţionez, după cum aţi specificat dumnevoastră, sunt ordine comune ale ministrului sănătății și cu miniștrii de resort, precum și norme de aplicare vizând desfășurarea şi funcționarea acestor noi măsuri de relaxare.
În măsura în care vom avea respectarea precauțiilor, distanțele sociale și a acelor norme pe care le-am impus vom avea o creștere progresivă, dar gestionabilă de către noi, în măsura în care avem o evoluție favorabilă în următoarele două săptămâni, putem gestiona și să ne gândim și la alte măsuri de relaxare după 1 iulie”, a spus ministrul, conform Antena 3.
Dar asta nu e tot. „Să avem un număr de cazuri care au o creștere de la o zi la alta mică, eu știu, de 50 cazuri, nu mai mult, și să le putem gestiona alternativ, urmând ca spre sfârșitul acestor două săptămâni să avem o constanţă în numărul de cazuri noi, chiar în scădere. Putem vorbi şi de restaurante şi de biserici, dar totul depinde de ce vom avea ca şi evoluţie a pandemiei în România la 1 iulie.
Dacă este favorabil putem gândi în acel moment şi deschiderea acestora. Dar, mă repet, tot ce am relaxat până acum sunt nişte măsuri de relaxare care pot fi gestionate ușor, care pot fi contracarate ca efecte negative, iar în măsura în care aceste măsuri vor merge favorabil putem să ne gândim şi la alte măsuri după 1 iulie. După cum ştiați, la evenimentele private aveam opt într-o locuință, acum sunt 20, în exterior erau 16, acum sunt 50. Deci, mergem gradual și progresiv, pentru a tatona, să spunem, transmiterea comunitară.
Ea este cea care îmi dă și evoluția măsurilor de relaxare. Testele, noi în acest moment avem o capacitate de 99 de puncte de testare, cu o capacitate de 15.500 de teste pe zi. Sunt cinci centre mari care au rutina, până la maximumul aparatelor, restul centrelor sunt centre care au apărut în timp sau după panta descendentă a pandemiei, manualitatea, experiența este cea care îşi spune cuvântul.
În acest moment avem testări care se fac în cursul săptămânii, avem testări care se fac în weekenduri. Acesta testări sunt și corespondent cu numărul de recoltări făcute sau cu numărul de prezentări la unitățile de primiri urgențe, știm bine că sâmbăta, duminica aceste prezentări sunt în număr mai scăzut, iar recoltările pe Direcţiile de Sănătate Publică sau chiar la spitale se fac chiar mai reduse, de asta avem și astăzi 166 de cazuri noi după numărul de testări de ieri.
Vedem zilele următoare. Noi gestionăm zilnic fiecare rezultat, dar și la o săptămână. Suntem, totuși, după șase, șapte săptămâni, o săptămână în care a fost în creștere. Vedem ce va urma în această săptămână, gestionăm în fiecare zi fiecare număr de cazuri noi pe caz particular, unde au apărut, pe unități sanitare, pe Direcția de Sănătate Publică și urmărim prin anchete tehnologice evoluția acestora.
În contextul agreement-ului din Comunitatea Europeană încă avem granițele închise, sunt contexte în care evaluăm un indice, acel indice este cel care are, într-o medie a ultimelor 14 zile, cinci cazuri noi la un milion de locuitori, dar avem în vedere și reciprocitatea cu aceste țări. În măsura în care Ministerul de Sănătate Publică de la noi și societățile sau ce au ei, ministerele de resort din ţările respective, au în acelaşi timp, ca și noi, reciprocitate, putem deschide; ține foarte mult de Ministerele Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, cât şi Ministerul Transporturilor din aceea ţară.
Noi facem evoluția pe zi, de la o zi la alta, în ultimele zile, nu doar un caz de activ, cât avem apariția unor cazuri noi de la o zi la alta. Sunt granițe comune sau nu, sunt acele acele firme de transport aerian care pot face sau nu aceste transferuri sau sunt culoare rutiere care se pot face; ține foarte mult de Ministerul Transporturilor din cele două țări şi de Ministeurl Afacerilor Externe.
Noi vom evalua fiecare ţară din aceste 17 țări pe care le-am spus acum, în funcţie şi de evoluţia lor, în măsura în care ele vor ajunge la un 0,5 față de procentul care îl avem noi în momentul ăsta – 8,50, atunci este considerat ca un risc de transmitere accentuat și se poate reveni asupra acelei țări, după cum, la șapte zile, noi vom face o evaluare a tuturor țărilor din Comunitatea Europeană și partenerele acesteia, în care putem introduce pe această listă și alte țări care au un indice scăzut în ultimele 14 zile, dar la o perioadă la care nu facem, evaluatorii, de șapte zile. Ministerul de Externe dă acele avertizări, la fel cum le dă fiecare Minister de Externe.
Noi vom avertiza, la fel, locuitorii noştri despre acest fapt. Rămâne să decidem atunci, pe moment, măsura pe care o s-o luăm. Suntem, după cum repetam, în acelaşi stadiu de reciprocitate. În acest moment, noi suntem la acel indice de 8,50. Sunt țări, cum este Italia, Franța, Spania, Belgia, Suedia, Marea Britanie, care sunt cu mult peste noi. Noi suntem undeva la mijloc, ca să spun, cu o transmitere comunitară joasă în acest moment, dar trebuie să gestionăm foarte bine măsurile de relaxare, putem ajunge la o transmitere comunitară accentuată”, a mai spus Tătaru.