Conform celor spuse de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, decretarea stării de urgență poate fi făcută de președintele Klaus Iohannis, nu de Guvern.

Starea de urgență este apanajul președintelui. Noi avem o abordare locală. Adaptăm numărul de paturi, pentru a avea și anumite rezerve. Noi sperăm să nu ajungem la folosirea acelor paturi”, a explicat Nelu Tătaru.

Evitarea unei închideri totale

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a aflat miercuri la Cluj, unde a făcut o vizită Spitatului Clinic de Boli Infecțioase și Spitalului Municipal Cluj-Napoca.

Nelu Tătaru a fost întrebat dacă se impune reînchiderea totală din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus. Ministrul a răspuns că acest lucru nu se impune și că autoritățile adoptă restricții și măsuri la nivel local, pentru a evita o închidere totală.

„Nu se impune acest lucru. După cum ştiţi, probabil, noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local. Fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă se adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP, la 24 de ore, iar evaluarea măsurilor, după 48 de ore, sunt cele care sunt puse în practică”, a spus Nelu Tătaru, întrebat fiind dacă se impune o „reînchidere totală”.

Un counoscut medic cere măsuri ferme

Un cunoscut medic vrea ca autoritățile să controleze cu fermitate respectarea restricțiilor, astfel încât să determine populația să respecte regulile anti-COVID.

Este vorba despre Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Conform acestuia, „ruperea lanțului psihologic” poate fi realizat numai prin măsuri ferme.

„Ruperea lanțului psihologic nu se poate face decât priun măsuri ferme”, a transmis medicul Dorel Săndesc la Digi24.

De asemenea, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă este de părere că fiecare spital din țară trebuie să își creeze o zonă COVID. Totodată, acesta spune că trebuie accelerat procesul de creare a modulelor ATI, precum cel de la Spitalul Universitar de Urgență Elias, realizat de asociația „Dăruiește viață” și cel de la Brașov.

„Este iluzoriu să spui că există spitale non-COVID. Crearea de spații COVID în fiecare spital este în primul rând o măsură de siguranță pentru pacienți și cadrele medicale. Acest lucru trebuie să se generalizeze. Este una dintre măsurile care poate crește capacitatea rapid și acest lucru nu face rău spitalului respectiv”, a declarat Dorel Săndesc.