Rusia nu va invada alte țări după Ucraina spune Serghei Lavrov
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că este „absurd” să sugerezi că Rusia ar putea invada alte națiuni după Ucraina, potrivit unui raport al presei de stat. Agenția de știri TASS a citat comentariile făcute de Lavrov la o masă rotundă cu șefii misiunilor diplomatice aliate la Kremlin.
El s-a referit la o idee vehiculată anterior potrivit căreia Ucraina ar fi fost un „bastion defensiv” pentru Europa în fața Rusiei, precum și la sugestiile din ultimele săptămâni potrivit cărora țările baltice, Suedia și Finlanda ar putea fi următoarele după invazia sa în Ucraina.
De asemenea, Joe Biden a declarat recent că Rusia ar putea ataca NATO dacă va revendica victoria în războiul din Ucraina – dl Lavrov părând să facă referire și la acest lucru.
„Absurditatea unor astfel de declarații este clară pentru toată lumea, pentru oricine care înțelege istoria în cel mai mic grad și înțelege obiectivele pe care le-am anunțat deschis, fără să ne ascundem, în ceea ce privește operațiunea militară specială din Ucraina”, ar fi spus ministrul rus de externe, potrivit Sky News.
Serghei Lavrov a spus că scopul războiului este „eliminarea nedreptății istorice” și, la rândul său, a acuzat SUA că a adus NATO în stadiul de a amenința securitatea Rusiei.
Kremlinul continuă însă eforturile de destabilizare a Republicii Moldova
Pe de altă parte, analiștii occidentali spun că Kremlinul încearcă să „creeze condiții de informare pentru a destabiliza” Republica Moldova. Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că acest lucru face probabil parte din eforturile de a împiedica integrarea Moldovei în UE și în Occident.
Un oficial din cadrul ministerului rus de externe a afirmat într-un interviu acordat agenției de știri de la Kremlin, TASS, că Moldova a început să „își distrugă legăturile” cu țările din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).
CSI a fost înființată în 1991, după dizolvarea Uniunii Sovietice, și are ca scop stimularea cooperării între țări.
Alexei Polishchuk, directorul celui de-al doilea departament al CSI din cadrul ministerului de externe al Rusiei, a afirmat că există zvonuri potrivit cărora Republica Moldova intenționează să părăsească organizația condusă de Rusia până la sfârșitul acestui an.
El a declarat că decizia nu ar fi în beneficiul intereselor Chișinăului și nu ar fi profitabilă pentru economia moldovenească.
De asemenea, Polishchuk a comentat situația din regiunea separatistă Transnistria. Regiunea separatistă s-a desprins de Moldova în 1990 și este susținută economic, politic și militar de Rusia.
El a declarat că soluționarea problemei transnistrene în Moldova se află într-o „criză profundă” și că presiunea economică exercitată de Moldova asupra enclavei de la începutul acestui an a „întârziat și mai mult” orice soluție.
El a afirmat că Rusia este dispusă să devină un „mediator și garant” pentru a remedia deteriorarea relațiilor dintre cele două părți.
Cu toate acestea, vicepremierul moldovean, Oleg Serebrian, a declarat că nu va reveni la un proces de negociere care să implice Rusia atâta timp cât invazia Moscovei în Ucraina continuă.