Purtarea măștii este cea mai eficientă măsură împotriva coronavirusului, reducând incidența infectărilor cu 53%, potrivit unui nou studiu global publicat în British Medical Journal, scrie Axios.com.

Informațiile apar pe măsură ce tot mai multe regiuni ale lumii încep să renunțe la obligativitatea purtării măștii, invocând eficacitatea vaccinului. Dar numeroși experți au avertizat că nu trebuie să se renunțe la mască.

„Această revizuire sistematică și meta-analiză sugerează că mai multe măsuri de protecție personală și sociale, inclusiv spălarea mâinilor, purtarea măștii și distanțarea fizică sunt asociate cu reducerea incidenței infectărilor cu Covid-19”, au scris cercetătorii.

Vaccinurile nu oferă protecție 100%

Deși vaccinurile s-au dovedit sigure și eficiente în salvarea vieților, ele nu oferă protecție 100%, mai ales în lumina noilor variante, notează studiul.

„Controlul suplimentar al pandemiei ar putea să depindă nu numai de gradul ridicat al vaccinării și de eficacitatea sa, ci și de menținrea continuă a măsurilor de sănătate publică”, afirmă Stella Talic, cercetătorul principal al studiului și epidemiolog la Universitatea Monash din Melbourne.

Alte măsuri, cum ar fi lockdown-urile și închiderea granițelor, trebuie analizate

Cercetătorii de la Universitatea Monash și de la Universitatea din Edinburgh spun că alte măsuri din pandemie, cum ar fi lockdown-urile și închiderea granițelor, trebuie analizate suplimentar pentru a evalua efectele negative pe care le pot avea asupra populației.

„Eforturile de sănătate publică pentru implementarea măsurilor de sănătate publică ar trebui să ia în considerare nevoile socioculturale ale comunității. Cercetările viitoare sunt necesare pentru a înțelege mai bine eficacitatea măsurilor de sănătate publică în contextul vaccinării împotriva covid-19”, arată cercetarea.

Purtarea măștilor a fost adoptată de multe țări la începutul pandemiei, dar aproape doi ani mai târziu, multe state au renunțat la această cerință.

Mai multe state au impus din nou obligativitatea purtării măștilor

Guvernul olandez a decis recent să reimpună purtarea obligatorie a măștilor, în efortul de a încetini cea mai recentă creștere a infecțiilor, scrie The Guardian. De asemenea, România, Republica Cehă, Slovacia și Polonia au înăsprit recent regulile privind purtarea măștilor. Ungaria, care a înregistrat o creștere bruscă a numărului de cazuri luna aceasta, a evitat să impună purtarea măștilor în spațiile închise.