Agentul patogen este mai vechi și circulă în Europa din 2014, provocând focare, susțin virusologii chinezi Weifeng Shi și George Gao, a căror lucrare a fost publicată în revista Science.
Semnal de alarmă al experţilor
Cei doi specialiști chinezi au menționat că noua tulpină a fost detectată pentru prima dată, în 2010, la o rață din China. În 2014, au apărut focare în Japonia și Coreea de Sud. În 2016, gripa aviară a apărut la păsările din India, Rusia, Mongolia, Statele Unite și în unele țări europene. Până în 2020, au fost raportate focare în 46 de țări.
Autorii menționează că lucrătorii infectați nu prezentau niciun simptom (au fost testați din motive de siguranță după moartea găinilor). De asemenea, nu a existat nicio indicație că virusul ar fi fost transmis de la o persoană la alta.
Cu toate acestea, oamenii de știință sunt alarmați că virusul ar putea suferi mutații, având în vedere că de la rațe, s-a mutat rapid la alte specii de păsări. Apoi a fost identificat la un angajat.
Virusul, extrem de periculos
La 20 februarie 2021, Rusia a avertizat că virusul a sărit la oameni pentru prima dată. Șapte muncitori au fost infectați într-o fermă de găini din regiunea Astrahan, în sudul țării. Niciunul dintre cei șapte muncitori nu a avut simptome.
Shi și Gao susțin că nu este prea târziu pentru a preveni o nouă pandemie. Este necesară supravegherea strictă a fermelor, piețelor de păsări și a păsărilor sălbatice. Acest lucru va ajuta la încetinirea răspândirii virusului, iar companiile farmaceutice vor avea timp să dezvolte un vaccin.
Cei doi experți chinezi consideră că înlocuirea fermelor mici de familie cu ferme industriale mari și cu măsuri stricte de biosecuritate va contribui la reducerea riscului de salt al virusului de la păsări la oameni.