O persoană a decedat în China din cauza gripei aviare (H3N8), un virus care circulă din 2002 şi care nu a făcut până acum victime în rândul oamenilor, a anunţat marţi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), care a precizat că este vorba despre o femeie.
Virusul H3N8, care a apărut pentru prima dată pe continentul nord-american, a fost considerat până acum transmisibil la cai, câini şi lei de mare.
Virusul nu a fost detectat la oameni până la primele două cazuri, non-letale, în China, în aprilie şi mai 2022. Persoana decedată avea vârsta de 56 de ani şi locuia în provincia Guangdong, sud-estul Chinei.
Femeia s-a îmbolnăvit pe 22 februarie, a fost internată cu pneumonie severă pe 3 martie şi a decedat pe 16 martie, potrivit OMS.
„Niciunul dintre contactele apropiate ale acestui caz nu a dezvoltat infecţie sau simptome ale bolii la momentul redactării acestui raport”, a precizat OMS într-un document.
Reamintim că primul caz de coronavirus, care a provocat pandemia, a fost identificat tot în China, la Wuhan.
OMS a fost înștiințat încă din martie
La 27 martie 2023, Comisia Națională de Sănătate a Republicii Populare Chineze a notificat OMS despre un caz confirmat de infecție umană cu virusul gripei aviare A(H3N8). Acesta este al treilea caz raportat de infecție umană cu virusul gripei aviare A(H3N8); toate cele trei cazuri au fost raportate din China.
Au fost efectuate investigații epidemiologice și urmărirea strânsă a contactelor. Nu au fost găsite alte cazuri printre contactele apropiate ale persoanei infectate.
Pe baza informațiilor disponibile, se pare că acest virus nu are capacitatea de a se răspândi cu ușurință de la o persoană la alta și, prin urmare, riscul ca acesta să se răspândească printre oameni la nivel național, regional și internațional este considerat a fi scăzut.
Cu toate acestea, datorită naturii în continuă evoluție a virusurilor gripale, OMS subliniază importanța supravegherii globale pentru a detecta schimbările virusologice, epidemiologice și clinice asociate cu virusurile gripale circulante care pot afecta sănătatea umană (sau animală).
Pacientul avea mai multe afecțiuni
Cazul a fost depistat prin sistemul de supraveghere a infecției respiratorii acute severe (SARI). Pacientul avea mai multe afecțiuni de bază. Ea a avut un istoric de expunere la păsări de curte vii înainte de debutul bolii și o istorie de prezență a păsărilor sălbatice în jurul casei ei. Niciun contact apropiat al cazului nu a dezvoltat o infecție sau simptome de boală la momentul raportării.
Au fost colectate probe de mediu de la reședința pacientului și de la piața umedă unde pacientul a petrecut timp înainte de debutul bolii. Rezultatele testelor au arătat că probele colectate de pe piața umedă au fost pozitive pentru gripa A(H3).