Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit despre un eventual lockdown în România. Potrivit profesorului, acest lucru ar stabiliza, într-adevăr, situația epidemiologică, însă este o decizie dificil de luat ținând cont de faptul că o întrerupere pentru o perioadă a activităților afectează puternic viața socială și economică a țării.
Totodată, el a mai subliniat faptul că, în cazul în care ar fi fost ministru al Sănătății ar mai aștepta puțin înainte de a lua o astfel de măsură, dar nu mai este „foarte mult timp de așteptat”.
Întrebarea survine după ce unii specialiști au cerut lockdown de 14 zile pentru a salva facilitățile ATI și sistemul de sănătate care este pus sub o presiune foarte mare în aceste zile.
”Este o solicitare pe care o înțeleg dintr-un anumit punct de vedere, e o îngrijorare profesională și eu sunt foarte îngrijorat pentru că avem această creștere a numărului de cazuri și ecoul care apare după o săptămână sau două de la o creștere a numărului de cazuri, respectiv creșterea numărului de la ATI și decesele. Probabil că dânșii văd ca singura posibilitate de a stopa această creștere a cazurilor internate în terapie intensivă o oprire a activităților, dar este o decizie greu de luat din punct de vedere politic, este o decizie politică”, a declarat Alexandru Rafila, la B1 Tv.
Care ar fi eficiența unui lockdown în România
Întrebat dacă ar avea eficiență o asemenea măsură de închidere totală, Rafila a explicat că, într-adevăr, rezultatele s-ar vedea la fel ca și în perioada stării de urgență.
”Are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară, chiar și în țările care au avut probleme foarte serioase. Italia, Spania, chiar și Franța au reușit să controleze evoluția catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere. Avem și exemplul mai recent al Irlandei care a făcut exact același lucru. (…) Noi ne temem, în general, să luăm măsuri, de multe ori nu sunt populare , afectează viața socială, economia. Atunci, întotdeauna eziți când iei anumită măsură.
Însă s-a observat ceva în timpul acestei pandemii: cu cât întârzii luarea unei măsuri, ești forțat să iei o măsură mai dură și aplicarea ei va fi de durată mai lungă. Atunci, măcar atât să învățăm când lucrurile vor reveni cât de cât la normal, să învățăm să luăm măsuri moderate din timp. Altfel lucrurle se răzbună și intrăm într-o situație în care medicii propun soluții drastrice care afectează foarte serios viața socială și economică”, a mai spus Rafila.