Avertisment și amenințări fără precedent la adresa SUA. Donald Trump se va înfuria. Ne pregătim de război. Comuniștii au scos armamentul nuclear la vedere și se pregătesc de o ofensivă fără precedent. Se pare că armistițiul nu mai este de actualitate pentru Coreea de Nord.
Provocări pe bandă rulantă ale comuniștilor. Coreea de Nord a efectuat efectuat joi un exerciţiu de trageri cu rachete cu rază lungă de acţiune, care a fost supervizat personal de liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, a transmis agenţia oficială nord-coreeană KCNA.
„La postul de comandă, liderul suprem Kim Jong-un a fost informat despre planul exercițiului de atac cu diverse mijloace cu rază lungă de acțiune și a dat un ordin de inițiere a exercițiului”, a relatat KCNA, potrivit agenției de știri Yonhap.
KCNA nu a clarificat ce înseamnă exercițiu „de atac la mare distanță”, în condițiile în care autoritățile militare de la Seul au comunicat că informațiile disponibile indică faptul că forțele nord-coreene au lansat două rachete cu rază scurtă de acțiune, care au zburat 420 de kilometri, respectiv 270 de kilometri.
În urma testului, Kim Jong-Un a declarat că „pacea și securitatea autentică a țării sunt garantate doar cu ajutorul unei forțe fizice puternice capabile să apere suveranitatea”. Liderul de la Phenian a subliniat necesitatea sporirii în continuare a capacității unităților de apărare „pentru a putea face față situațiilor de urgență”.
Pentagonul a confirmat că forțele nord-coreene au lansat joi mai multe rachete balistice care au zburat peste 300 de kilometri înainte de a se prăbuși în mare, la est de Peninsula Coreea. Rezoluțiile ONU interzic Coreei de Nord să lanseze rachete balistice, în caz contrar riscând noi sancțiuni.
Agenția oficială de știri KCNA nu a precizat dacă rachetele lansate erau de croazieră ori balistice. Exercițiul de trageri cu rachete de joi are loc la aproape o săptămână după ce Phenianul a reluat testele balistice, ce fuseseră întrerupte după testarea unei rachete intercontinentale în noiembrie 2017, conform Agerpres. Tensiunile între Washington și Phenian s-au intensificat după eșecul summitului de la Hanoi dintre Donald Trump și Kim Jong-un, în contextul în care Statelor Unite cer Coreei de Nord să renunțe la programul său nuclear, în timp ce Phenianul cere eliminarea unei părți a sancțiunilor ce vizează regimul.