Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că în discuțiile actuale se examinează posibilitatea desfășurării mai multor arme nucleare în fața amenințărilor crescute din partea Rusiei și Chinei.
NATO ia în considerare desfășurarea de arme nucleare
Jens Stoltenberg a subliniat necesitatea ca blocul să își expună arsenalul nuclear pentru a transmite un mesaj direct dușmanilor săi.
El a dezvăluit că membrii sunt în discuții directe cu privire la scoaterea rachetelor din depozite și punerea acestora în așteptare, subliniind importanța transparenței ca mijloc de descurajare.
„Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaționale și care ar trebui să fie stocate, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste aspecte. Este exact ceea ce facem”, a declarat șeful NATO pentru The Telegraph.
Într-un interviu extins acordat la sediul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a emis un avertisment ferm cu privire la amenințarea din partea Chinei. De asemenea, a exprimat încrederea că un guvern laburist va fi un aliat solid al NATO și a susținut noile planuri pentru livrarea de arme către Ucraina, contracarând politicile lui Trump.
Acesta a subliniat că transparența nucleară ar trebui să fie fundamentul strategiei nucleare a NATO pentru a pregăti alianța în fața a ceea ce el a caracterizat drept o lume mai periculoasă.
Cu un deceniu în urmă, când Stoltenberg a preluat conducerea blocului, exercițiile nucleare se desfășurau în total secret.
În prezent, el laudă public o serie de 32 de aliați pentru contribuția lor la disuasiune, inclusiv Olanda, care recent a investit în avioane de luptă cu dublă capacitate pentru a găzdui arme nucleare americane.
„Transparența ajută la comunicarea directă a mesajului că noi, desigur, suntem o alianță nucleară”, a declarat Stoltenberg.
„Obiectivul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atâta timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianță nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă”, a adăugat acesta.
China investește în armament modern
Potrivit lui Jens Stoltenberg, China, în special, face investiții masive în armament modern, inclusiv în arsenalul său nuclear. El a estimat acesta va ajunge la 1.000 de focoase până în 2030.
„Și asta înseamnă că, într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a spus acesta.
„NATO s-ar putea confrunta cu ceva cu care nu s-a mai confruntat până acum, și anume doi potențiali adversari cu putere nucleară – China și Rusia. Bineînțeles, acest lucru are consecințe”, a precizat Jens Stoltenberg.
Avertismentele lui Stoltenberg vin în urma criticilor G7 la adresa Chinei și Rusiei într-un comunicat emis săptămâna trecută. În comunicat, G7 a cerut Chinei să înceteze furnizarea de tehnologie militară către Moscova și s-a opus „militarizării” Chinei în Pacific.