Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, la acele persoane, ”imunitatea nu este încrucișată în totalitate” și ajung în situația în care fac o ”co-infecție”, adică au două tulpini de Covid-19 în același timp.

„Este foarte simplu. Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană – vedem foarte clar din datele științifice, că imunitatea nu este încrucișată în totalitate.

Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi.

Ne putem îmbolnăvi cu două tulpini în același timp

Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană.

Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibe caracteristici diferite, în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Decizie de ultimă oră pentru vaccinați!

Noi informații despre vaccinarea anti-Covid. Medicul Valeriu Gheorghiță,președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a vorbit despre vaccinarea sezonieră, dar și despre posibila evoluție a pandemiei de coronavirus.

Acesta susține că toate țările și organizațiile internaționale de profil se gândesc la vaccinarea sezonieră, însă acest lucru va fi posibil doar atunci când se va intra în faza de endenie a bolii. Mai exact, virusul va circula, dar lumea va învăța să conviețuiască cu acesta.

Totodată, el a adăugat că în momentul în care se va ajunge la acest nivel, măsurile cu impact social redus vor fi încă în vigoare, însă nu la stadiul de acum.

„Este viziunea pe care o au majoritatea țărilor și organizațiile internaționale de profil. Probabil, când vom intra în faza de endemie a bolii, așa cum am mai zis și data trecută, nu înseamnă că virusul nu mai circulă sau că nu mai poate genera îmbolnăviri, ci că, din punct de vedere al măsurilor, suntem într-o altă etapă în care trebuie să conviețuim cu virusul și vor persista probabil o serie de măsuri cu impact social redus, dar care își vor menține eficiența în ceea ce privește îmbolnăvirea”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.