Cel mai important indicator pentru nivelul de mecanizare a agriculturii, numarul de tractoare, a crescut in ultimii 12 ani, ajungand in acest moment la 180.000 de bucati, dar paradoxal, gradul de mecanizare a scazut in aceeasi perioada. Acest lucru este reliefat de situatia consumului de motorina. Pana in 1989 agricultura consuma 1.200 milioane litri de motorina, pentru ca acum sa se ajunga la numai 450 milioane de litri. „Aceasta scadere nu este datorata unor performante sporite ale utilajelor, ci scaderii dramatice a lucrarilor mecanizate. Oricum, in ultimii doi ani programul de subventionare a achizitiei de utilaje agricole a dus la o crestere deosebit de importanta a numarului de utilaje agricole. In aceasta perioada au fost cumparate 8.300 de tractoare si 4.000 de instalatii de irigat, cat s-ar fi achizitionat in cinci-sase ani”, spune Dorin Zaharescu, director general in Ministerul Agriculturii.
Potrivit oficialilor din Ministerul Agriculturii, in Romania unui tractor ii revin, in medie, 55 de hectare, in timp ce media din Uniunea Europeana este de circa 13 hectare. „Nu sunt de acord cu aceste cifre pentru ca trebuie luate in calcul nu numai numarul, ci si starea lor. Daca ne gandim ca peste 80 la suta din tractoare au peste 10 ani vechime, iar majoritatea utilajelor din dotarea agriculturii au intre 45 si 65 de cai putere, pot spune ca unui tractor ii revin practic 90 de hectare. Daca ne comparam cu UE, suntem la o distanta colosala”, spune Constantin Casagoi, presedinte Asociatia Producatorilor de Utilaje Agricole din Romania.
O alta problema a utilajelor agricole o reprezinta consumul exagerat de mare de combustibil. Pentru lucrarile mecanizate pe un hectar de teren din Romania se consuma, in medie, 80 de litri de motorina, in timp ce in tarile cu agricultura performanta se folosesc intre 16 si 30 de litri. „Este o problema deosebit de importanta, pentru ca aceste diferente se regasesc in competitivitatea produselor agricole”, spune Dorin Zaharescu.