Peste 20.000 de români au ales anul acesta să petreacă un weekend în Europa. Ieşirile la sfârşit de săptămână aduc astfel venituri importante agenţiilor de turism în extrasezon.

Capitalele Europei devin, pentru oricare român dispus să plătească aproximativ 300 de euro, destinaţii de weekend. Turoperatorii sunt cei care au cel mai mult de câştigat de pe urma city-break-urilor, aşa-zisele evadări la sfârşit de săptămână din cenuşiul oraşului de reşedinţă.

Cu doar doi sau trei ani în urmă, ofertele turistice pentru weekenduri în afara României erau aproape inexistente, aflăm de la Adriana Goicea, director general al agenţiei Prompt. În acest moment, aproximativ 5% din cifra de afaceri a agenţiilor de turism o reprezintă încasările venite din ieşirile de weekend. „Pentru anul viitor, estimăm o creştere de 20% al acestui segment, generator de încasări în special primăvara şi toamna“, afirmă Traian Bădulescu, consilier de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Turistul tipic de weekend este o persoană activă, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani, care petrece foarte mult timp la serviciu şi este în permanentă criză de timp liber. „El evadează măcar de două ori pe an din ţară, într-un weekend prelungit, şi alege întotdeauna oraşe europene“, spune Mircea Vlădu, directorul general al agenţiei de turism Prestige Tours. Într-adevăr, city-break-ul este soluţia optimă pentru românii prea ocupaţi ca să-şi permită o vacanţă adevărată şi, totodată, plictisiţi de escapadele la Sinaia sau Predeal.

68-6580-41_galeriilelafayett4106b.jpgConsiderate în mod tradiţional destinaţii ideale pentru o săptămână de vacanţă, Parisul, Roma sau Viena au devenit, de la o vreme, ţinte favorite pentru city-break-uri. Acest gen de pachete turistice este, de obicei, conceput pentru un interval de trei zile (de vineri până duminică), dar există şi oferte de cinci zile (cu joi ca dată de plecare şi luni ca dată de întoarcere). Mare parte din turişti aleg această variantă pentru a-şi face cumpărăturile în Occident.

Preţul unui pachet de weekend echivalează cu o săptămână de concediu în Grecia sau Bulgaria, în plin sezon, însă deplasarea se face întotdeauna cu avionul, iar cazarea este la un hotel de trei sau patru stele, cu mic dejun inclus. În costul pachetului nu sunt incluse taxele de aeroport, asigurarea medicală şi transferul de la aeroport la hotel.

Anotimpurile călătoriei în Europa la sfârşit de săptămână sunt, prin excelenţă, primăvara şi toamna. Regula contractării pachetelor de city-break în extrasezon se verifică pentru toate oraşele europene.

Parisul, Viena sau Milano, la numai un weekend distanţă

Cele mai convenabile destinaţii pentru weekend, cu preţuri de până la 250 de euro, sunt Milano, Praga, Budapesta, Viena şi Roma. La polul opus se află Parisul, unde pentru un city-break se scot din buzunar până la 550 de euro de persoană.

Turoperatorii susţin că din ce în ce mai mulţi români sunt interesaţi să descopere locuri noi, cum ar fi Tallin (Estonia), unde un minisejur de trei nopţi, la un hotel de patru stele cu mic dejun inclus porneşte de la 412 euro de persoană. O altă alegere inedită este Riga (Letonia), unde preţul pentru aceleaşi condiţii de cazare este de 307 euro de persoană (ambele oferte, de la agenţia Prompt). Cel mai mare success îl au deocamdată tot city-break-urile clasice: Paris, Viena, Milano (pentru shopping), dar şi Barcelona, Madrid şi Londra. Replica românească a city-break-urilor este weekendul la Bucureşti, pentru care un străin va scoate din buzunar cel puţin 420 de euro pentru trei nopţi cazare la un hotel de trei stele cu mic dejun inclus sau 786 de euro pentru un hotel de cinci stele (ofertă Vamos Travel).

Pentru industria de turism, evoluţia spectaculoasă a cererii pentru astfel de minisejururi semnalează, în mod evident, un avans semnificativ al puterii de cumpărare, dar şi o schimbare a modului în care românii aleg să îşi petreacă timpul liber.

Cât costă un City-Break în Europa

PARIS Este una dintre cele mai căutate, dar în acelaşi timp mai scumpe destinaţii de weekend. Preţul unui pachet poate varia între 317 euro, la un hotel de două stele (ofertă Butterfly), şi 345 de euro la un hotel de trei stele (ofertă Babel Tour).

LONDRA Din ce în ce mai mulţi români aleg sfârşitul de săptămână pe malurile Tamisei. Un weekend în capitala britanică poate costa între 358 de euro (ofertă Tarom) şi 400 de euro (ofertă Atlantic Tour, trei nopţi cazare).

BUDAPESTA Un weekend în capitala Ungariei este o certă preferinţă a multor români. Două zile pe malurile Dunării costă 226 de euro (ofertă Marshal) sau 366 euro la hotel de trei stele (ofertă Butterfly).

PRAGA Este o destinaţie cerută de clienţii tuturor agenţiilor de turism. Pentru un sfârşit de săptămână, turistul trebuie să plătească 207 euro (ofertă Marshal) sau 285 de euro (trei nopţi cazare, ofertă Atlantic Tour).

ISTANBUL Este cea mai căutată destinaţie din afara Europei şi una dintre cele mai ieftine. Preţul pentru un weekend în Turcia poate fi de 194 de euro (Marshal) sau de 220 de euro (Babel Tour).