Firma de cercetare Lawrenceville Plasma Physics (LLP), cu sediul în New Jersey, a anunţat că pe 20 mai a semnat un contract de colaborare cu Centrul de Cercetare al Universităţii I. Azad  (PPRC) din Teheran, Iran. Instituţia iraniană reprezintă un lanţ de facultăţi cu specializare în fizică nucleară, transmite Business Insider.

Anunţul vine după o lungă perioadă în care oficialii Statelor Unite au încercat să sancţioneze tendinţele de dezvoltare ale programul nuclear al Iranului, cu un grad ridicat de periculozitate. Cum a fost posibil? Cele două instituţii au profitat de o "scăpare" a legislaţiei în vigoare. Aparent, ele pot colabora în cercetări pentru că sunt instituţii de factură academică şi pentru că în urma proiectului, vor lucra împreună la publicarea unor articole ştiinţifice de profil.

Publicaţiile ştiinţifice vor cuprinde descoperiri cu privire la "o potenţială sursă de energie ieftină, ecologică şi nelimitată", potrivit LLP.

Iniţiativa colaborării a venit din Teheran, potrivit firmei americane. Preşedintele Obama a fost înştiinţat vineri de acest eveniment şi urmează să discute în Consiliu viitorul acestui proiect.

Iată cu arată documentul de colaborare al celor două instituţii: