Nederlanden si Asirom domina piata

Asigurarile de viata si cele generale reflecta evolutia modesta a pietei de profil in primul semestru al anului. Fata de sfarsitul anului trecut, dupa primul semestru din 2001, in topurile pe tipuri de asigurari, nu se constata modificari importante. Asirom ramane in continuare liderul pietei asigurarilor generale, in timp ce ING Nederlanden domina clasamentul asiguratorilor de viata. Cu doua trei exceptii, restul companiilor din primele zece de pe piata ocupa cam aceleasi pozitii ca si in perio

Asigurarile de viata si cele generale reflecta evolutia modesta a pietei de profil in primul semestru al anului.
Fata de sfarsitul anului trecut, dupa primul semestru din 2001, in topurile pe tipuri de asigurari, nu se constata modificari importante. Asirom ramane in continuare liderul pietei asigurarilor generale, in timp ce ING Nederlanden domina clasamentul asiguratorilor de viata. Cu doua trei exceptii, restul companiilor din primele zece de pe piata ocupa cam aceleasi pozitii ca si in perioada similara a anului trecut.
in cifre, la nici una din cele doua categorii mari de asigurari nu se constata cresteri importante in ce priveste volumul de prime brute incasate. Asigurarile de viata au realizat incasari ce se cifreaza la mai putin de 1.000 de miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 34 milioane USD, la un curs mediu leu/dolar al primelor sase luni de 27.500 lei. De cealalta parte, totalul incasarilor din prime inregistrat de companiile din top la asigurarile non viata este de 3.803 miliarde de lei (139 milioane USD). Pornind de la aceste date, previziunile vizand incasarile pe intreaga piata a asigurarilor generale la jumatatea anului merg catre 150 milioane USD.
La fel ca in ultimii ani, piata asigurarilor de viata s-a dovedit a fi mai dinamica decat cea a asigurarilor generale, cel putin in ce priveste evolutia actorilor de pe piata. Cu incasari de circa 191 miliarde lei, Asirom incearca sa micsoreze decalajul fata de liderul ING Nederlanden, cresterea realizata fata de iulie 2000 fiind, in cifre reale, de 26%. Nu este insa un lucru foarte simplu. „in primul semestru am incheiat un numar de 60.000 de contracte noi si am obtinut venituri totale din asigurarile de viata de aproximativ 495 miliarde lei”, declara Ion Bratulescu, directorul departamentului asigurari de viata al Asirom. Veniturile totale nu se rezuma insa la primele incasate in aceasta perioada. Ele includ si fructificarea prin investitii a rezervelor tehnice (rezerva matematica), ca si alte tipuri de venituri. ING Nederlanden a incasat in aceasta perioada prime in valoare de circa 16,1 milioane USD, cu circa 1,5 milioane USD mai mult fata de mijlocul anului 2000 (14,6 milioane USD). Cum si Asirom a inregistrat, o crestere asemanatoare (5,3 milioane USD la jumatatea lui 2000, 6,9 milioane USD la mijlocul lui 2001), decalajul dintre compania olandeza si cea romaneasca se pastreaza in continuare intre aceleasi limite.
Doua companii au reprezentat surprizele placute ale acestei perioade. Este vorba despre Commercial Union Asigurari de Viata si Interamerican. Dupa doar opt luni de prezenta pe piata, compania britanica a urcat pe pozitia a opta in topul asiguratorilor de viata, anuntandu-se inca de pe acum un contracandidat serios la ocuparea unui loc pe podium in urmatorul an.
De cealalta parte, cu incasari ce depasesc in prima parte a anului 15 miliarde lei, Interamerican a inregistrat un salt spectaculos la aceasta categorie de asigurari, confirmand, de altfel, declaratiile oficialilor companiei privind importanta acordata asigurarilor de viata.
Lukoil Asito vinde asigurari in familie
Lukoil Asito reprezinta un caz special in clasamentul de mai jos. Compania a reusit sa obtina nu mai putin de 52 miliarde lei din prime brute, pe baza unei singure polite de viata, vanduta, e drept, in cadrul grupului petrolier din care face parte. „E vorba de o polita clasica de grup, care acopera riscurile de deces si supravietuire si care ofera si posibilitatea transformarii sumei asigurate intr-o renta. Ea este oferita gratuit de concernul Lukoil angajatilor sai. Am inceput sa vindem aceasta polita din noiembrie anul trecut”, declara Valentin Misov, presedintele Lukoil Asito.
Daca in anii trecuti Omniasig Asigurari de Viata ne obisnuise cu rezultate mai modeste (prime in valoare de doar 3 miliarde lei la jumatatea lui 2000), anul acesta societatea a reusit sa incaseze aproape 11 miliarde lei, cifra cu care se mentine in topul primilor zece asiguratori. „Speram sa atingem pragul de 24 miliarde, incasati la sfarsitul acestui an”, declara Florina Vizinteanu, presedintele companiei.
Chiar daca surprinde, pozitia mai modesta a austriecilor de la Sara Merkur are o explicatie. Compania trece printr-un proces de restructurare a sistemului de distributie, renuntand la colaborarea cu o parte din brokeri in favoarea construirii retelei proprii de consultanti de vanzari. Cum rezultatele nu pot aparea peste noapte, este de asteptat ca Sara Merkur sa revina in elita asiguratorilor de viata dupa depasirea acestei etape.
in ce priveste asigurarile generale, primul lucru de remarcat este acela ca evolutia pietei depinde in continuare de incasarile din asigurarile auto. La majoritatea companiilor acestea reprezinta intre 40 si 70% din total portofoliu, urmate, la mare distanta, de asigurarile de bunuri. in acest context, Asirom este in continuare liderul aceste categorii desi, fata de alti ani diferenta fata de urmatorul clasat, nu mai este atat de mare. Cu incasari de 624 miliarde, Allianz
Tiriac Asigurari, ocupantul locului secund, a detronat Omniasig din aceasta pozitie. Pana la sfarsitul anului, lupta ramane insa in continuare deschisa, diferenta dintre cele doua companii (ambele avand actionari majoritari straini) fiind foarte mica.