Din ce în ce mai mulţi români renunţă la fumat, arată un studiu al Centrului Național pentru Renunțare la Fumat, realizat pentru a marca ediția 2011 a Programului Național Anti-Fumat. Dacă în 2007, 10% dintre adulţi erau foşti fumători, în 2011, statisticile arată că 14% dintre fumători au renunțat la acest obicei
În 2011, cei mai mulţi dintre cei care au reuşit să nu mai fumeze au avut ca motiv principal preocuparea faţă de propria stare de sănătate, manifestată sub diverse forme:
- Fumatul dǎuneazǎ sǎnǎtǎţii – 28 %
- Nu am mai simţit nevoia sǎ fumez/"mi-a ajuns" – 17%
- Fumatul îmi fǎcea rǎu14%
- M-am îmbolnavit si a trebuit sǎ mǎ las – 10%
- Îmi este fricǎ de cancer – 1%
- Doctorul mi-a interzis – 5%
În 2003, dintre cei care încercaseră să renunţe la fumat, 56,3% aveau ca principal motiv faptul că „fumatul dăunează sănătăţii” (adică mesajul scris pe pachetele de tutun). Anul acesta însă, cunoştinţele românilor sunt mai rafinate: fumătorii au început să facă legătura între fumat şi starea de rău pe care o resimt, au început să dea atenţie stării de saţietate („mi-a ajuns!”), sunt conştienţi atunci când nu mai simt nevoia să fumeze şi decid să oprească fumatul.
Mai mult, dacă în 2003, doar 3% „acuzau” situaţia financiară ca fiind motivul principal pentru a renunţa la ţigări, în 2011 procentul a crescut de 4 ori, ajungând la 12%!
În 2011, un procent important (4,1%) au menţionat alte motive pentru renunţarea la fumat decât sănătatea, banii, anturajul. Printre acestea se numără şi campaniile anti-fumat (inclusiv inscripţionarea cu pictograme) şi apelarea la medic pentru tratament. În 2003, procentul celor care s-au lăsat de fumat din aceastăcauză era zero.
Rezultatele parţiale ale programului Stop Fumat în anul 2011 sunt încurajatoare: din cei 6238 de fumători care s-au adresat cabinetelor până la 1 octombrie, au fost evaluaţi 57,1%. Dintre pacienţii care au primit tratament şi au fost evaluaţi, la sfârşitul tratamentului erau nefumători 67,7%, în condiţiile în care doar 9,7% erau „pierduţi” (adică fără telefon sau cu nr de telefon greşit, etc). Deşi pare o cifră foarte mare, totuşi trebuie să ţinem cont că persoanele care s-au adresat cabinetelor în 2011 sunt diferite de cele din anii de început, în sensul că sunt mai informate şi, mai ales, mai decise să facă pasul hotărâtor, iar numărul celor care apelează "din curiozitate" a scăzut dramatic.
Concluzia studiului este optimistă: "iarna poate fi mai uşor decât vara să renunţi la fumat. Motivaţia e mai puternică, tentaţiile sunt mai mici, alternativele la fumat pot fi găsite mai uşor. Şi, nu în ultimul rând, la 1 ianuarie 2012 este aşteptată o creştere a preţului tutunului!".