În ce constă consultarea? Europarlamentarul Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European, lansează un proces național de consultare a actorilor importanți din economia și societatea civilă românească în legătură cu aşa-numita „negociere a secolului“, aflată în curs între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții, pe scurt TTIP. Această consultare va fi un proces foarte amplu, care va dura cel puțin până la data de 16 Octombrie 2015. Ea va cuprinde mai multe componente. În primul rând, peste 900 de firme mari și medii din toate sectoarele economiei românești vor primi în următoarele luni o scrisoare individuală, fiind invitate să precizeze în detaliu în ce măsură și în ce fel se confruntă cu dificultăți de acces pe piața americană, cu costuri excesive în aprovizionarea cu produse intermediare din SUA sau dacă sunt îngrijorate de concurența prezentă sau potențială a produselor americane pe piața românească sau europeană.
Ajută la negocierea secolului! COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL AICI
De asemenea, toate marile organizații sindicale, patronale, ale exportatorilor și importatorilor, IMM-urilor, precum și ONG-urile de mediu sau de protecția consumatorilor vor fi de asemenea contactate pentru a-şi expune sensibilitățile, opiniile și pozițiile în legătură cu Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Până la începutul lunii iunie va fi lansat un formular online pentru IMM-uri, în parteneriat cu revista Capital, ce conține întrebări detaliate în legătură cu dificultățile legale sau administrative de acces pe piața americană, care ar putea fi rezolvate prin intermediul TTIP.
În funcție de consistența răspunsurilor și interesul companiilor sau altor actori ai societăţii civile, la biroul din București al europarlamentarului Sorin Moisă se vor organiza seminarii și dezbateri pe domenii de interes: IT, energie, auto, proprietate intelectuală, mediu, agricultură, divergenţe – cazul pro sau anti-TTIP, etc.
Conferinţa TTIP
Pe data de 16 Octombrie 2015 va avea loc la București o conferință la nivel înalt dedicată Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii, cu participarea confirmată a Comisarului pentru Comerț al Uniunii Europene, Cecilia Malmström, a Ambasadorului Statelor Unite la Uniunea Europeană, Excelenţa Sa domnul Anthony Luzzatto Gardner, a Negociatorului Șef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, precum şi a unor lideri și actori cheie din România, Europa și Statele Unite. Consultarea se va materializa în documente de sinteză sectoriale și, la final, într-un document național.
Europarlamentarul Sorin Moisă va înmâna documentele Comisarului pentru Comerț Cecilia Malmström, cu care lucrează îndeaproape, și le va susține în contactele cu negociatorii și oficiali cheie din Uniunea Europeană și Statele Unite. „Nu doar România oficială, ci și România firmelor, sindicatelor și ONG-urilor poate participa direct la un proiect global, de importanță vitală pentru Occident“, a spus Moisă, precizând că această consultare este deschisă tuturor celor interesați, inclusiv vocilor critice sau opuse TTIP.
Care sunt mizele acestui parteneriat
Negocierea TTIP a început în iulie 2013 și are loc între Comisia Europeană și un departament specializat al administrației americane subordonat direct Președintelui Statelor Unite. Șefii politici direcți sunt Comisarul Cecilia Malmström, pe partea europeană, și Michael Froman, Reprezentantul pentru Comerț al SUA, de partea americană. Negociatorii Șefi sunt în subordinea acestora din urmă: spaniolul Ignacio Garcia Bercero pentru Europa, Dan Mullaney pentru SUA.
Mizele sunt gigantice pentru că negocierea aduce într-o zonă de liber schimb primele două economii ale lumii: 25,1% din PIB-ul global și 17% din comerțul mondial în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, respectiv 21,6% din PIB și 13,4% din comerțul mondial, Statele Unite.
O serie întreagă de studii arată că încheierea unui acord ar aduce beneficii substanțiale ambelor părți. Există și studii care arată pierderi de ambele părți, însă acestea sunt puternic contestate din punct de vedere metodologic.
Studiul folosit de Comisia Europeană pentru a analiza impactul negocierii arată un plus de aproape 0,5% la PIB-ul european pentru un Parteneriat ambițios, echivalent cu 120 de miliarde de euro anual, odată ce TTIP va fi pus în aplicare pe deplin. Studiul Comisiei Europene nu detaliază însă câștigurile de PIB pe state membre individuale.
Ce câştigă România?
Pentru Romania exista două studii care arată un câștig în PIB de 0,26% – Cernat si Lakatos, în curs de publicare, respectiv între 0,38% și un gigantic 3,9% – IFO 2014, în funcție de amploarea liberalizării și metodologia utilizată. Niciun studiu nu captează însă în detaliu, cel puțin public, creșteri sau scăderi sectoriale de PIB la nivel național. În plus, niciun model economic nu poate anticipa imaginația și creativitatea companiilor de a inova și profita de noi oportunități comerciale precum cele oferite de TTIP. Consultarea de față încearcă, printre altele, să identifice direct de la firmele potențial exportatoare sau importatoare din Romania ce bariere și dificultăți întâmpina pe piața americană, pentru a încerca eliminarea acestora prin intermediul negocierilor comerciale în curs.
Ajută la negocierea secolului! COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL AICI
După intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European este egalul Consiliului de miniștri al UE în materie de acorduri de comerț ale UE, aprobarea Parlamentului fiind obligatorie pentru intrarea în vigoare a oricărui tratat comercial. Sorin Moisă este membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European, care exercită controlul politic asupra Comisiei Europene în materie de comerț exterior european și propune adoptarea sau respingerea de către Parlamentul European a tratatelor de comerț încheiate de Uniunea Europeană.
În practică, pentru a evita respingerea, Parlamentul stabilește cu anticipație ce criterii trebuie să respecte un acord pentru a fi acceptabil și cere Comisiei respectarea acestora.
Revista Capital se va implica in identificarea procedurilor şi soluţiilor de rezolvare a problemelor care apar în procesul schimburilor comerciale între Uniunea Europeană, în special România şi SUA.
Publicaţia noastră îi invită pe toţi cei care formulează sugestii care sa contribuie la bunul mers al acestui demers constructiv să transmită orice informaţii sau idei, acestea ajungand la instituţiile europene, prin parteneriatul pe care revista Capital il are cu europarlamentarul Sorin Moisă, iniţiatorul procesului naţional de consultare.
CITEȘTE ȘI: Ajută la negocierea secolului!
CITEŞTE ŞI TTIP: o poveste cu «noi» și «ei»
CITEŞTE ŞI Bătălia pentru regulile viitorului
COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL AICI