Planul de pace pentru Ucraina. Anunțul cel mare venit de la Kremlin: Așa se face munca

negocieri de pace Ucraina Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre eventuale negocieri de pace în Ucraina, în contextul schimbului recent de prizonieri cu SUA. Care este poziția Moscovei în acest sens?

Kremlinul exclude pentru moment avansarea negocierilor cu Ucraina

Kremlinul a anunțat vineri că nu există perspective imediate pentru avansarea negocierilor legate de conflictul din Ucraina, în ciuda recentului schimb masiv de deținuți între Moscova și Occident.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că negocierile și schimbul de deținuți se bazează pe principii „complet diferite”.

„Când vorbim de Ucraina și de probleme internaționale mai complexe, principiile sunt complet diferite, acestea sunt principiile intereselor naționale, ale securității naționale.

Munca se face într-un mod cu totul diferit, după alte principii” a declarat Peskov.

Cerințe ireconciliabile pentru Kiev

La mai bine de doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, negocierile între Kiev și Moscova sunt blocate, fiecare tabără având cerințe aparent ireconciliabile. În luna iunie, Ucraina a organizat un summit pentru pace în Elveția, la care au participat circa 100 de țări și organizații internaționale, dar Rusia a fost exclusă, iar China a refuzat să participe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va elabora un plan pentru un summit viitor, la care Kremlinul să fie invitat.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin a impus condiții inacceptabile pentru Ucraina, inclusiv cedarea celor patru regiuni anexate în septembrie 2022 și renunțarea la aspirația de aderare la NATO.

SURSA FOTO: colaj Dreamstime

Poziția Ucrainei și condițiile pentru negocieri

Consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoliak, a subliniat că Ucraina este pregătită pentru negocieri de pace cu Rusia, dar exclusiv pe baza dreptului internațional. Podoliak a afirmat că Ucraina este dispusă să negocieze respectând integritatea teritorială și suveranitatea statului.

Podoliak a adăugat că negocierile vor avea succes numai dacă vor fi utilizate instrumente pentru a forța agresorul să accepte pacea, inclusiv livrarea de armament armatei ucrainene, lovirea țintelor din Federația Rusă și înăsprirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei.

El a menționat și necesitatea izolării diplomatice a Rusiei, subliniind că Federația Rusă nu ar trebui să prezideze Consiliul de Securitate al ONU sau să folosească anumite platforme internaționale.

Rusia a prezidat în luna iulie Consiliul de Securitate, utilizând această platformă pentru a-și justifica agresiunea împotriva Ucrainei și pentru a propaga narațiuni acuzatoare la adresa Occidentului.