După semnarea unui acord de principiu pentru crearea unei majorități pro-europene, principalele formațiuni politice din România – PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile – inițiază negocieri pentru formarea noului Guvern.

Partidele își propun să prezinte rapid o propunere de prim-ministru președintelui Klaus Iohannis, în contextul unei situații politice complexe. Acordul vizează evitarea izolării internaționale și asigurarea stabilității economice, iar primele discuții vor determina echilibrul de putere în viitoarea coaliție.

Un acord politic deschide calea unui Guvern stabil

Reprezentanții principalelor formațiuni politice din România – PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale – se pregătesc să demareze discuțiile pentru formarea unui nou Guvern.

Acordul lor vizează consolidarea unei majorități parlamentare pro-europene și protejarea stabilității politice a țării.

Aceștia urmează să prezinte președintelui Klaus Iohannis propunerea comună pentru funcția de prim-ministru, după consultările de săptămâna aceasta.

PSD mizează pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier

Conducerea PSD urmează să decidă candidatul oficial al partidului pentru poziția de prim-ministru, în cadrul unei ședințe interne.

Liderii din teritoriu și cei centrali consideră că Marcel Ciolacu este opțiunea cea mai potrivită, mai ales în contextul în care partidul a câștigat alegerile parlamentare.

„Partidul care a obținut cele mai multe mandate este îndreptățit să dea premierul”, a declarat Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD.

Acesta a subliniat că, deși își doresc această funcție, social-democrații nu sunt inflexibili în privința negocierilor.

Ilie Bolojan, susținut de parteneri, dar în dificultate din cauza scorului PNL

O altă propunere discutată pentru funcția de premier este Ilie Bolojan, liderul PNL, apreciat de partenerii politici USR și PSD.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Cu toate acestea, poziția liberalilor în negocieri este afectată de rezultatul modest obținut la alegerile parlamentare, care le limitează ponderea în viitoarea coaliție.

„Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele”, a declarat Bolojan.

El a insistat asupra necesității unui program guvernamental bine structurat și a unor echipe competente pentru a asigura funcționarea armonioasă a coaliției.

„Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”, a mai spus el.

Un acord pentru o Românie stabilă și pro-europeană

PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat o rezoluție comună pentru consolidarea unei majorități parlamentare.

Documentul stabilește liniile directoare ale viitoarei guvernări, cu accent pe menținerea parcursului european, evitarea izolării internaționale și sprijinirea dezvoltării economice durabile.

Această coaliție își asumă responsabilitatea de a crea un climat politic stabil și de a oferi soluții concrete pentru provocările economice și sociale ale României.

De asemenea, partidele promit să colaboreze pentru realizarea unui program comun, care să răspundă nevoilor cetățenilor și să genereze încredere la nivel național și internațional.