Ambasadorul Marshall Billingslea, reprezentantul preşedintelui american în problema dezarmării, şi viceministrul rus de externe Serghei Riabkov vor discuta pe tema tratatului bilateral Noul Start, încheiat în 2010 şi care va expira la 5 februarie 2021, imediat după sfârşitul actualului mandat al lui Donald Trump.
‘Statele Unite au lansat o invitaţie deschisă Republicii Populare a Chinei de a se alătura acestor discuţii, şi a evidenţiat necesitatea ca toate cele trei ţări să poarte cu bună credinţă negocieri în privinţa controlului armamentelor’, a transmis vineri Departamentul de Stat, citat de Reuters.
Acordul care limitează numărul de focoase nucleare
Actualul acord, semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale pentru SUA şi Rusia.
China, al cărei arsenal este estimat la circa 300 focoase nucleare, a respins în mod repetat propunerea lui Trump.
Moscova reclamă de la sfârşitul lui 2019 negocieri privind prelungirea tratatului, dar administraţia Trump a amânat până acum discuţiile, insistând pentru includerea Beijigului în acest format.
‘Problema noastră cea mai mare este lipsa de transparenţă a Chinei. Arsenalul chinez se va dubla în următorii zece ani. Desigur, acesta ne îngrijorează mult’, a declarat vineri la postul CBS reprezentantul american pe lângă Conferinţa pentru dezarmare de la Geneva, Robert Wood.
Conform celui mai recent raport al Institutului de cercetări în domeniul păcii (SIPRI, cu sediul la Stockholm), dat publicităţii luni, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din arsenalul nuclear total de pe planetă.
SIPRI estimează că SUA deţin 5.800 de focoase, Rusia – 6.275, Marea Britanie – 215, Franţa – 290, China – 320, India – 150, Pakistan – 160, iar Israel – 90. Arsenalul nord-coreean este estimat la 30-40 de focoase nucleare, însă acestea nu au fost incluse în bilanţul global realizat de SIPRI.
China, care consideră că arsenalul său este mult inferior celor ale Statelor Unite şi Rusiei, refuză să participe la negocieri tripartite, dar s-a arătat deschisă la discuţii în format multilateral.
În opinia lui Daryl Kimball, directorul organizaţiei independente americane Arms Control Association, ‘este absolut imposibilă negocierea unui acord complet nou cu Rusia, şi cu atât mai puţin cu Rusia şi China, înaintea de expirarea tratatului Noul Start’.
‘În acest stadiu, singura concluzie la care pot ajunge este că Marshall Billingslea şi administraţia Trump nu au nicio intenţie de a prelungi Noul Start şi caută să se folosească de dezinteresul Chinei faţă de negocieri trilaterale drept scuză cinică’ pentru a abandona tratatul, a afirmat el pentru AFP.
Rusia, care îşi modernizează şi ea arsenalul nuclear, mai ales cu rachete hipersonice, vrea să profite de reuniunea de la Viena pentru a lărgi discuţiile la alte aspecte ale controlului armamentelor, mai ales la testele nucleare pe care SUA ameninţă că le va relua.
‘Astăzi nu a mai rămas aproape niciun fel de arhitectură de securitate, nici acorduri privind controlul armamentelor, nu a mai rămas decât tratatul Noul Start, iar lui îi mai rămân doar câteva luni de existenţă’, a afirmat recent la televiziunea rusă ambasadorul Moscovei în SUA, Anatoli Antonov, declarându-se ‘pesimist’ în privinţa rezultatului discuţiilor.