Liderii pro-europeni discută formarea noului Guvern

Liderii principalelor partide pro-europene din România – PSD, PNL, USR, UDMR și Minoritățile Naționale – se întâlnesc astăzi la ora 19:00, la Palatul Victoria, pentru a negocia formarea viitorului Guvern.

Această ședință vine în contextul semnării unui protocol de colaborare între aceste formațiuni politice, însă negocierile vor decide configurația finală a echipei guvernamentale.

Guvernul României
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

USR, posibil în opoziție

Deși protocolul include USR, surse politice susțin că partidul ar putea opta pentru a rămâne în opoziție. Această decizie ar avea ca scop menținerea unui echilibru politic, evitând astfel ca întreaga opoziție să fie dominată de blocul suveranist.

Totuși, acest aspect urmează să fie clarificat în urma negocierilor.

usr
SURSA FOTO: USR

Marcel Ciolacu, favorit pentru funcția de premier

Liderii coaliției pro-europene au convenit asupra principiilor generale ale viitoarei guvernări, iar PSD pare să fi obținut poziția de premier. Marcel Ciolacu este considerat principalul candidat, iar o schimbare în această direcție este puțin probabilă, potrivit surselor politice. Noul Guvern va include și mai multe funcții de vicepremieri, câte una pentru fiecare partid participant, acestea fiind posibile și cu atribuții executive, nu doar de reprezentare politică.

Ministerele „de neclintit” ale partidelor

Fiecare partid și-a stabilit prioritățile în ceea ce privește portofoliile ministeriale, unele fiind considerate nenegociabile:

  • PSD: Ministerul Muncii și Ministerul Transporturilor, cu probabilitatea ca actualii miniștri, Simona Bucura Oprescu și Sorin Grindeanu, să fie menținuți.
  • PNL: Ministerul Finanțelor și unul dintre Ministerul Fondurilor Europene sau Ministerul Afacerilor Externe.
  • UDMR: Ministerele Mediului, Dezvoltării și Culturii, portofolii tradiționale pentru acest partid.

Conform informațiilor disponibile, structura Guvernului va rămâne similară celei actuale, cu cel puțin 17 ministere și trei funcții de vicepremier. Această configurație reflectă dorința de stabilitate și continuitate în contextul actual al politicii europene și al provocărilor economice.

Partidele trebuie să găsească „o a treia cale” pentru candidatul la prezidențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, propune identificarea unui candidat unic pentru alegerile prezidențiale, capabil să atragă voturi din PSD, PNL și din rândul nehotărâților. Într-un interviu acordat RFI, acesta a subliniat că numele vehiculate până acum, precum Ilie Bolojan sau Marcel Ciolacu, nu reușesc să stârnească emoții puternice, aspect crucial în competițiile electorale.

„Trebuie să stârneşti emoţii puternice,” a declarat Kelemen Hunor, argumentând că alegerile prezidențiale nu sunt despre dezbateri logice, ci despre capacitatea de a mobiliza electoratul printr-o prezență carismatică.

El consideră că, deși Ilie Bolojan este un administrator excelent, iar Marcel Ciolacu este un lider bun, niciunul dintre ei nu are profilul necesar pentru a fi un catalizator al voturilor din toate spectrele politice.

Kelemen Hunor
SURSA FOTO: Dreamstime

O soluție care evită rivalitatea directă între PSD și PNL

Kelemen Hunor a subliniat că, având în vedere relația dintre PSD și PNL, este imposibil ca una dintre formațiuni să accepte un candidat din linia întâi a celeilalte.

„PSD nu va accepta să fie liderul PNL, iar PNL nu are cum să accepte să fie liderul PSD.”

În acest context, liderul UDMR pledează pentru găsirea „unei a treia căi” – un candidat familiarizat cu lumea politică, dar care nu ocupă în prezent o poziție centrală în structurile partidelor.

Kelemen Hunor a exclus categoric varianta unui candidat tehnocrat, argumentând că președintele României trebuie să fie un politician capabil să interacționeze eficient cu liderii mondiali.

„Preşedintele României trebuie să fie un om politic. (…) Nu trebuie să prelungim foarte mult acest casting pentru candidatul la alegerile prezidenţiale,” a adăugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a făcut apel la partidele politice să nu întârzie desemnarea unui candidat unic.

„Eu aş prefera un singur candidat din partea coaliţiei, să fim parte a soluţiei, nu altceva,” a subliniat el, reiterând importanța unui consens care să ofere coaliției șanse reale la alegerile prezidențiale.