Membrii Confederației Sindicale din Ungaria (MASZSZ) sunt nemulțumiți de creșterea insuficientă a salariului minim, planificată pentru acest an, astfel că președintele MASZSZ, László Kordá, nu va semna luni proiectul de acord privind salariul minim brut de 167.400 de forinți, respectiv salariul minim garantat de 219.000 de forinți. Despre această chestiune membrii sindicatului au votat vineri și majoritatea lor au respins creșterea propusă a salariilor, care pe anul acesta ar însemna – potrivit sindicatului – doar 3,6%, deoarece din cauza negocierilor tergiversate ar intra în vigoare începând cu luna februarie, transmite Nepszava.

Patronatele și sindicatele nu au ajuns la un numitor comun

MASZSZ a cerut pentru acest an o creștere a salariului minim de cel puţin cu 5%. Analiștii băncii de economii Takarékbank se așteaptă la o creștere medie a veniturilor de peste 8% în acest an. „Dacă salariile cele mai mici vor crește doar cu 3,6%, între angajați va fi și mai mare diferența salarială”, a declarat ziarului ungar ”Népszava” László Kordás, care a adăugat: „Cei care trăiesc din salariul minim, o parte importantă din acesta cheltuie pentru alimente, care nu s-au scumpit în medie doar cu 3,6%, ci și cu 7,2%. Astfel, salariul minim nu își va păstra valoarea sa reală, degeaba vine cu argumente patronatul”.

Așa cum a relatat ziarul ”Népszava”, patronatul și organizațiile sindicale nu au reușit încă să ajungă la un numitor comun în privința salariului minim, respectiv a salariului minim garantat în acesta an. La negocierile începute în luna noiembrie anul trecut sindicatele au cerut creșteri salariale de 10%, în schimb din punctul de vedere al angajatorilor nu există nicio posibilitate pentru această creștere.

Mai târziu, sindicatele și-au schimbat atitudinea și au solicitat o creștere de 5%, iar angajatorii susțin doar o creștere salarială de 3%. La acest punct negocierile s-au blocat în decembrie. Din această cauză, la sfârșitul anului trecut, Guvernul nu a promulgat nivelul salariului minim pe acest an, contrar practicilor anterioare, ci a propus continuare negocierilor.

Acord de compromis pe salariul minim brut

La ultimele consultări, care au avut loc miercuri, părțile au fost de acord că pe baza unei propuneri de compromis a angajatorilor Ministerul Inovării și Tehnologiei să elaboreze un proiect de acord, conform căruia salariul minim brut ar crește de la 1 februarie la 167.400 de forinți, iar salariul minim garantat ar ajunge la 219 mii de forinți față de 161 de mii de forinți, respectiv față de 210.600 de forinți, cât este acum. Acest proiect ar fi trebuit să fie vizat până vineri de organizațiile membre ale celor trei patronate, respectiv de cele trei organizații sindicale, care au participat la Forumul Consultării Permanente a Guvernului și al Consiliului Concurenței.

Asociația Națională a Consiliului Muncitorilor a semnalat la consultările de miercuri că propunerea este acceptabilă, astfel că din șase negociatori – împreună cu organizațiile patronale – patru susțin proiectul de acord. László Kordás a amintit: „Nu este pentru prima oară când MASZSZ nu va semna acordul privind salariul minim, deoarece și în 2015 și 2018 au considerat inacceptabilă suma propusă atunci, care în final a intrat în vigoare, deoarece majoritatea au semnat. Este posibil că se va întâmpla la fel și acum”.