Negocieri la Ministerul Finanţelor. Greva NU se încheie deocamdată
După trei ore de negocieri ce au avut loc duminică, 14 ianuarie, la sediul Ministerului Finanţelor, a venit anunţul de care se temeau toţi.
Greva transportatorilor şi fermierilor nu se încheie în acest moment.
Dănuţ Andruş, unul dintre reprezentanţii fermierilor, a explicat, după negocieri, că nu s-a putut ajunge la un acord. Autorităţile au invocat legislaţia europeană.
Andruş spune că, în aceste condiţii, protestul va continua „la nesfârşit”. „Suntem pribegi în țara noastră”, s-a plans el. El acuză autorităţile că se ascund în spatele Comisiei Europene şi a PNRR.
„Declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană. Nu s-au găsit soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile.
Protestul va continua la nesfârșit până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR. Ne trimite domnul ministru la cei care au scris PNRR (…)
S-au acceptat toate cererile, dar nu se poate niciuna, asta e concluzia. Problemele noastre sunt legate de toate instituțiile statului. Suntem pribegi în țara noastră.
Totul ține de bani. Toate bugetele primesc bani prin Ministerul Finanțelor. Prin decizii greșite, instituțiile statului sifonează bani, statul trebuie să oprească robinetul. Agențiile primesc bani, dar nu gestionează nimic”, a spus Dănuţ Andruş duminică, la ieşirea de la negocieri.
Mesajul transmis de Marcel Boloş
La rândul său, ministrul Finanţelor a explicat că este vorba despre revendicări care ating investiţii strategice ale României. Nu este ceva „de joacă”, astfel că trebuie să se discute înainte cu cei de la Comisia Europeană.
Pentru că altfel, s-ar putea ajunge ca transportatorii şi fermierii să se trezească, de exemplu, fără subvenţii.
„Zona de revendicări care ține de decizii ale Comisiei Europene, cu toate că noi îi susținem, trebuie prezentate Comisiei pentru ca decizia să nu se întoarcă împotriva dumnealor. Am socotit de cuviință să fim foarte prudenți și să nu-i punem în dificultatea de a le fi periclitate subvențiile.
Trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă. Ele vizează investiții strategice ale României.
Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât se continuă protestul, țin de discuții cu cei din Comisia Europeană, noi am promis că le putem discuta într-un memorandum, dar știm bine că sunt decizii care ne pot afecta”, a afirmat Boloş.
Soluţiile cu care a venit statul român duminică
Iată cu ce soluţii au venit autorităţile la discuţiile ce au avut loc duminică, 14 ianuarie, la sediul Ministerului Finanţelor.
La aceste negocieri au participat reprezentanţi ai ministerului, ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Vamale Române, precum şi reprezentanţii protestatarilor.
„1. Legea preventiei: aplicare numai pentru faptele care NU sunt de evaziune fiscala;
2. Simplificarea procedurilor din codul fiscal, in vederea debirocratizării procedurilor;
3. Parteneriat între Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producatori locali;
4. Cadru legal pentru investii in agricultură și industria agroalimentara, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale precum și pentru investiții în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor;
5. Scutire la impozitul pentru profitul reinvestit in ferme din domeniul agriculturii și pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor;
6. Reglementarea contabilă și recunoașterea fiscală a subventiilor in vederea clarificarii facilitatilor legate de scutirea de la plata impozitului pe profit;
În ceea ce privește restul revendicărilor, care implică angajamente ale României în raport cu instituțiile europene, precizăm că acestea vor fi prezentate Comisiei Europene, în acord cu deciziile agreate la nivelul coaliției de guvernare.”