Aspectul de care depind negocierile pentru noul Guvern. Dacă negocierile se vor desfășura într-un climat de calm, există șanse ca noul guvern să fie învestit înainte de Crăciun.

La Parlament au avut loc discuții între reprezentanții partidelor ce urmează să formeze viitorul Guvern, însă nu au fost luate încă decizii definitive. Motivul este că liderii PSD, PNL, USR și UDMR au stabilit o întâlnire la Guvern, unde vor examina împreună datele din buget prezentate de ministrul Finanțelor.

Aspectul de care depind negocierile pentru noul Guvern

Aceste cifre vor influența în mod direct rezultatul negocierilor privind măsurile economice pentru anul viitor, cum ar fi cele referitoare la salarii, pensii și ajutoare sociale.

Fiecare partid dorește să verifice dacă propunerile sale pot fi susținute din punct de vedere financiar.

Urmează și noi discuții referitoare la nominalizările pentru funcțiile de miniștri. De asemenea, se știe că noul Guvern va avea, cel mai probabil, 16 ministere, cu două mai puțin față de structura actuală. Dintre acestea, șapte vor fi alocate PSD, patru PNL, trei USR, iar restul, două, vor fi atribuite UDMR.

Dacă negocierile se vor desfășura fără tensiuni semnificative, iar liderii vor ajunge la un acord privind programul de guvernare comun, există șanse ca un nou guvern să fie instalat până de Crăciun, mai precis pe 23 decembrie, adică la trei zile după convocarea noului Parlament.

Conform surselor politice, pentru a accelera formarea Guvernului, discuțiile privind un candidat comun la alegerile prezidențiale ar putea fi amânate.

Însă dacă nu se va ajunge la un acord, noul guvern ar putea fi învestit abia anul viitor, după sărbători, iar actualul Executiv va rămâne în funcție până când noii miniștri vor depune jurământul.

guvern măsuri
SURSA FOTO: Dreamstime

Există disensiuni privind candidatul comun la alegerile prezidențiale

Surse din interiorul USR au declarat pentru ProTV că se ia în considerare o abordare împărțită în ceea ce privește desemnarea candidatului comun la alegerile prezidențiale. Astfel, stânga și dreapta ar putea să aibă candidați separați, iar președinții de partid nu ar mai fi luați în calcul în acest context.

În același timp, discuțiile privind candidatul la prezidențiale ar putea fi amânate pentru anul viitor, pentru a permite avansarea mai rapidă a negocierilor legate de formarea Guvernului.

Potrivit surselor, negocierile ar urma să fie încheiate săptămâna viitoare.

De asemenea, se estimează că bugetul ar putea fi adoptat abia în februarie 2025.

Negocierile pentru formarea unei coaliții pro-europene au început marți seară la Palatul Victoria. PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au anunțat că au ajuns la un consens privind un program de guvernare comun.

În plus, reprezentanții partidelor au declarat atunci că se discută și despre posibilitatea desemnării unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale.

„Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, au transmis, marți, formaţiunile participante la consultări într-un comunicat de presă.