Theodor Stolojan critică USR pentru lipsa de profesionalism în negocierile politice

Fostul președinte al PNL Theodor Stolojan a criticat, vineri, modul în care USR abordează negocierile politice, acuzând partidul de lipsă de profesionalism. Criticile au venit în urma prezentării de către USR a unei liste cu opt cerințe în cadrul negocierilor, urmate de retragerea partidului de la masa discuțiilor.

În replică, președinta USR, Elena Lasconi, a acuzat PSD și PNL de lipsa dorinței de a colabora cu partidul său și a subliniat problemele economice cauzate de actuala guvernare.

Theodor Stolojan despre negocierile USR

Într-o intervenție la Digi24, Theodor Stolojan a calificat abordarea USR drept neprofesionistă.

„Aș spune mai degrabă că este o lipsă de profesionalism. Eu am negociat și înainte de 1989 și după 1989 în rolurile oficiale pe care le-am deținut. Negocierile au și ele o logică”, a declarat fostul premier.

Stolojan a subliniat că negocierile politice presupun flexibilitate și discuții deschise.

„Totul este pe masă, negociabil. Sunt câteva lucruri esențiale pe care nu le putem negocia, dar, în rest, ce ministere, program de guvernare, toate acestea sunt de negociat.”

Elena Lasconi critică retragerea PSD de la negocieri

Președinta USR, Elena Lasconi, a calificat retragerea PSD de la negocierile politice drept „o petardă” și a acuzat partidele rivale de refuzul de a colabora cu USR.

„Noi ne dorim să fim la guvernare, ei nu ne doresc pe noi. La Câmpulung, USR este la guvernare, la Timișoara la fel. Noi am vrut să negociem cu PSD, PNL și UDMR.”

Lasconi a criticat PNL pentru că ar fi devenit „pesedizat” și a acuzat guvernarea de cheltuieli excesive și lipsă de reforme.

„A fost un dezmăț cu cheltuielile, mai ales din împrumuturi. Dacă o familie câștigă 9.000 de lei și cheltuiește 10.000 de lei pe lună, cine îi mai dă bani?”

Elena Lasconi
SURSA FOTO: Dreamstime

Poziția USR față de reforme și economia națională

Lasconi a insistat asupra priorității tăierii cheltuielilor statului, subliniind că nu se referă la reducerea veniturilor profesorilor sau medicilor, ci la eliminarea posturilor inutile din administrația publică.

„Mă gândesc la agenții, la angajări ale funcționarilor publici la București. La Câmpulung am atras multe fonduri europene.”

Ea a criticat și posibilitatea ca Marcel Ciolacu să rămână premier, calificând această variantă drept „aberantă”.

„E aberant să continui în același fel cu cel care a dus țara într-un haos. Avem o gaură neagră în economie și ne-am mai împrumutat extern.”