Negocieri pentru un Guvern Pro-European

Liderul grupului parlamentar al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, joi, că negocierile pentru formarea unui nou Guvern trebuie să se bazeze pe transparență și sinceritate între partidele implicate.

În cadrul unei discuții despre execuția bugetară, Moșteanu a subliniat importanța unui moment de clarificare a situației financiare a țării, precizând că este esențial să se înțeleagă exact cum stau lucrurile cu plățile guvernamentale și cu acordurile cu Comisia Europeană.

Liderul USR a explicat că, în prezent, sunt activități în Parlament care implică 10 grupuri de lucru ce se concentrează pe armonizarea programelor celor patru partide pro-europene.

Aceste grupuri lucrează pentru a crea un program de guvernare care să răspundă nevoilor de dezvoltare ale României, toate discuțiile fiind centrate pe realitățile financiare ale țării.

”Suntem aici, mergem înainte (..) discuţiile sunt bune. Tot ce ne propunem este legat de ce se poate face şi de banii din buget. Aici aşteptăm zilele astea să primim de la Ministrul Finanţelor execuţia bugetară, la zi. Trebuie să mai primim ceva detalii legate de discuţiile cu Comisia, discuţiile prin care s-a agreat din partea statului român anumite reforme pentru ca Comisia să accepte planul acela structural de scădere în paşi a deficitului. Vrem să vedem acele cifre, (..) trebuie să vezi că ai şi banii să implementezi anumite reforme. Zilele astea vom avea şi toate detaliile de la Ministrul Finanţelor şi vom merge în continuare, până săptămâna viitoare, cu discuţiile pe program”, a afirmat el.

deputatul USR Ionuț Moșteanu
Ionuț Moșteanu (SURSA FOTO: Facebook, Ionuț Moșteanu)

Nu au avut loc discuții legate de împărțirea ministerelor

Liderul USR a confirmat că, până în prezent, nu s-a discutat despre împărțirea ministerelor între partidele pro-europene, subliniind că această etapă va veni doar după ce va fi clarificat ce se poate face în comun. USR își asumă responsabilitatea de a participa la guvernare, având în vedere contextul economic și social dificil al României.

”Nu am ajuns acolo. Întâi discutăm despre ce putem face împreună, înţelegem momentul complicat prin care trece ţara, de asta suntem la masa, toate partidele pro-europeane. USR îşi asumă guvernarea, intrarea la guvernare, în aceste momente dificile. Urmează să vedem în detaliu în ce paşi şi cât de repede putem face toţi paşii”, a precizat el.

Moșteanu a reafirmat angajamentul USR de a lua măsuri urgente pentru implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel încât fondurile europene să fie atrase cu succes în bugetele din 2025 și 2026.

Când ar putea fi învestit noul Guvern?

În ceea ce privește termenii negocierilor, Moșteanu a estimat că în aproximativ 10-11 zile ar putea fi învestit un nou guvern, unul care va asigura stabilitate pentru România și va răspunde așteptărilor investitorilor și cetățenilor.

”Aici sunt toate discuţiile de zilele acestea. Vor mai fi discuţii în diverse formate, mai mici sau mai mari. Avem, din momentul acesta, cred că aproximativ 10-11 zile în care să avem un nou guvern, acel guvern pro-european pe care îl aşteaptă cu toţi, îl aşteaptă toţi românii, îl aşteaptă investitorii, un guvern care va da stabilitate Românie în perioada care urmează”, a completat Ionuţ Moşteanu.

Guvernul României
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Acesta a subliniat importanța clarificării detaliilor financiare și fiscale cu Comisia Europeană, astfel încât să se poată construi un buget și un program de guvernare realist, cu termene precise și realizabile.

”E important să avem acum un moment T0, un moment de sinceritate şi de transparenţă între noi, viitorii parteneri de guvernare, să înţelegem unde suntem cu execuţia bugetară, unde suntem cu plăţile, pentru că există un obicei în guverne să se rostogolească plăţi pe anul viitor. Uneori se rostogolesc un miliard, două, alteori se rostogolesc mult mai multe. Trebuie să înţelegem exact şi care este situaţia cu plăţile, care este înţelegerea cu Comisia Europeană. Se vorbeşte din nişte măsuri fiscale agreate cu Comisia Europeană, pentru creşterea bugetului, să înţelegem ce s-a discutat până acum în detaliu, ca să ştim la ce să ne aşteptăm şi noi şi fiecare dintre români, şi după aia construim bugetul şi programul de guvernare realist, în paşi, cu termene realiste, pentru anul viitor, pentru 2026 şi aşa mai departe”, a mai declarat deputatul USR.