Astfel, indicele BET-C care monitorizeaza evolutia tuturor actiunilor listate la BVB cu exceptia celor cinci SIF-uri a crescut cu 1,27% pana la 492,24 puncte, iar indicele BET care urmareste evolutia celor mai lichide 10 societati cotate la Categoria I s-a apreciat cu 1,33% pana la 745,2 puncte.
In acelasi timp, indicele BET-FI care monitorizeaza evolutia celor cinci SIF-uri s-a majorat cu 1,56%, ajungand la 2.933,66 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe piata regular a fost de 38,56 miliarde lei, scazand cu 2,57% comparativ cu nivelul realizat in saptamana precedenta. In plus, s-au realizat cinci tranzactii deal (tranzactii cu o valoare de peste 500 milioane lei) care au insumat 14,9 miliarde lei. Cele mai importante tranzactii deal au avut ca obiect transferul unui pachet de 4,98% din capitalul social Imsat la pretul de 1.700 lei pe actiune si a unui pachet de 2,2% din totalul actiunilor Rolast la pretul de 740 lei pe actiune.
Pe piata regular, SNP Petrom s-a mentinut cel mai tranzactionat titlu, dar cu o pondere in scadere de 18,4% din total. Trebuie mentionat ca SNP Petrom a fost oprita de la tranzactionare in data de 23 noiembrie, in vederea informarii participantilor la piata cu privire la situatia creata ca urmare a hotararii Guvernului privind desprinderea din structura Petrom a sucursalei Petrotrans.
Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat hotararea prin care sucursala Petrotrans, care asigura transportul prin conducte al produselor petroliere, a iesit din structura SNP Petrom, fiind constituita ca societate in structura Ministerului Industriei si Resurselor. Ca urmare a acestei hotarari, capitalului social al SNP Petrom s-a diminuat cu circa 1.230 miliarde lei. In vederea clarificarii procesului de transfer al actiunilor a fost convocata AGA pentru data de 18 decembrie, data de referinta fiind 12 decembrie. In cazul in care se va adopta decizia de diminuare corespunzatoare a cotei detinute de stat in capitalul social al SNP Petrom, ponderea Ministerului Industriei si Resurselor va scadea de la 93,2% in prezent la 90,16% dupa splitare. Petrotrans are mai mult de 1.000 de angajati si este operatorul unei retele de peste 2.000 de kilometri de conducte prin care se transporta carburanti auto, din care 86% au fost declarate de interes public.
Actionarii minoritari mai pierd inca o data
Potrivit unor surse din piata de capital, separarea Petrotrans de Petrom este determinata de acordurile Guvernului cu Banca Mondiala, care prevad ca toate companiile nationale sa-si externalizeze activitatile de servicii conexe. In acest sens, potrivit acelorasi surse, reprezentantii Bancii Mondiale si ai Guvernului au ajuns la un acord privind formarea de catre Petrotrans, Conpet si Oil Terminal a unei singure societati, care sa desfasoare activitatile de infrastructura necesare industriei petroliere romanesti. Decizia Guvernului privind externalizarea Petrotrans a afectat din nou interesele actionarilor minoritari, intrucat acestia nu vor avea dreptul sa participe la capitalul social al noii companii.
SNP Petrom a inregistrat o tendinta de scadere cu 13,57% comparativ cu sfarsitul lunii octombrie, consemnand un pret de inchidere de 427 lei pe actiune in data de 28 noiembrie.
Turbomecanica, unicul producator roman de motoare cu turbina de gaze si ansambluri mecanice pentru industria aeronautica, a obtinut rezultate foarte bune in primele noua luni ale acestui an. Astfel, Turbomecanica a obtinut o cifra de afaceri de 386,3 miliarde lei, in crestere in termeni nominali cu 161,32% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Pentru acest an Turbomecanica si-a propus realizarea unei cifre de afaceri de 20 milioane dolari, comparativ cu nivelul de 13,8 milioane dolari realizat in anul precedent. Exporturile reprezinta circa 80% din cifra de afaceri. Cel mai important partener de afaceri al companiei este concernul General Electric, valoarea contractelor incheiate cu acesta reprezentand circa 50% din cifra de afaceri. Principalele destinatii ale exporturilor de motoare, echipamente si subamsamble realizate de Turbomecanica sunt pietele din SUA, Canada si Europa Occidentala. Veniturile totale realizate de Turbomecanica au ajuns la 475,2 miliarde lei, sporind in termeni nominali cu 152% fata de veniturile realizate in primele noua luni ale anului precedent, iar cheltuielile totale s-au majorat, in acelasi interval, cu aproape 125%, ajungand la 406,3 miliarde lei. Turbomecanica a obtinut in primele noua luni un profit net de 60 miliarde lei comparativ cu numai 6,3 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.
Turbomecanica poarta in prezent discutii cu General Electric, cel mai mare grup industrial din lume, in vederea constituirii unei societati mixte in care fiecare parte sa detina 50% din capitalul social, Turbomecanica contribuind la nou-creata societate cu o parte a activelor sale, in timp ce contributia General Electric va fi in cash. Noua companie va realiza parti si subansamble pentru motoare, iar intreaga productie va fi destinata firmei General Electric Aircraft (divizia aeronautica a grupului). Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Turbomecanica a decis recent majorarea capitalului social la 373,4 miliarde lei, care se va realiza prin aport in numerar in valoare de 27,2 miliarde lei, urmand a fi emise 1.088.490 noi actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei pe actiune. Din acest total, suma de 17,1 miliarde lei va reprezenta investitia Asociatiei Turboact, in conformitate cu prevederile contractului de privatizare a societatii, iar diferenta de 10,1 miliarde va reprezenta aportul in numerar pentru exercitarea dreptului de preemtiune al celorlalti actionari inscrisi in registrul actionarilor la data de 16 octombrie. Contributia actionarului majoritar va fi utilizata pentru continuarea programului de investitii in vederea modernizarii tehnologice si pentru protectia mediului.
Principalii actionari Turbomecanica sunt Asociatia Turboact, care detine 62,94% din capitalul social, Broadhurst Investments Ltd impreuna cu Lindsell Enterprises Ltd cu 13,08% si Romanian Investment Company Cyprus Ltd cu 5% din actiuni.
Negocieri romano-americane
6 decembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 6 decembrie 2001, 14:00
Astfel, indicele BET-C care monitorizeaza evolutia tuturor actiunilor listate la BVB cu exceptia celor cinci SIF-uri a crescut cu 1,27% pana la 492,24 puncte, iar indicele BET care urmareste evolutia celor mai lichide 10 societati cotate la Categoria I s-a apreciat cu 1,33% pana la 745,2 puncte. In acelasi timp, indicele BET-FI care monitorizeaza evolutia celor cinci SIF-uri s-a majorat cu 1,56%, ajungand la 2.933,66 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe piata regular a fost de 38
Etichete: arhiva,
miliard,
petrom,
social,
turbomecanica
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Companiile de retail merg pe comertul electronic
- Vinuri de 24 de carate
- Grecii dau 20 milioane marci pe formularele tipizate
- Cum se face milionu cu planseta si creionul
- Romanii intra in UE prin biroul de stagiatura
- Un trabuc e un unicat
- Stiri
- Pentru Politie siguranta cetateanului nu e un „lucru important”
- Motorola Comunications SRL isi consolideaza pozitia pe piata
- Vama vede infractori acolo unde nu sunt