El a precizat că dupa Paste, premierul va prezenta concluziile acestor negocieri. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu deţine de câteva săptămâni un raport legat de contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica.
După realizarea raportului, Guvernul a început negocieri cu băieţii deştepţi în vederea rezilierii contractelor. Raportul realizat de Ministerul Justiţiei în colaborare cu Ministerul Economiei ar fi trebuit să ajungă şi la FMI până la sfârşitul lunii februarie.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat recent că în prezent instituţia pe care o conduce colaborează cu CE, care analizează posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei.

"Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide investigaţia", a spus Chiriţoiu.

Chiriţoiu a precizat că au fost deschise doua investigaţie, una venită din partea Comisiei Europene, la o sesizare făcută de Fondul Proprietatea referitoare la preţurile contractelor bilaterale, iar cealaltă declanşată din oficiu după ce Consiliul Concurenţei a efectuat un studiu de piaţă pe piaţa de electricitate, analiză începută în urmă cu un an de zile.

Şeful Consiliului Concurenţei a adăugat că inspectorii instituţiei au efectuat, în urmă cu o săptămână, descinderi inopinate la traderii din energie. Chiriţoiu a explicat faptul că oficialii europeni analizează dacă băieţii deştepţi au beneficiat prin aceste contracte de ajutoare de stat acordate ilegal, iar companiile în cauză ar putea fi puse în situaţia să returneze o parte din sume dacă se constată că au beneficiat de ajutoare de stat ilegale.

Totodată, având în vedere că acordurile au fost încheiate pe termene lungi şi pentru cantităţi mari există unele suspiciuni referitoare la lipsa concurenţei pe această piaţă.

Potrivit lui Chiriţoiu,  investigaţia declanşată ar putea dura aproximativ un an, iar în funcţie de rezultate s-ar putea aplica amenzi între 2-4% din cifra de afaceri a băieţilor deştepţi, în funcţie de gravitatea şi durata contractelor.

De amendă este pasibilă şi compania de stat Hidroelectrica. Conform legislaţiei, amenzile aplicate de Conbsiliul Concurenţei pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri a unei companii verificate.