Negocierile cu Banca Mondiala s-au facut cu spatele la zid

Succes: O prevedere a acordului cu Banca Mondiala se refera la revizuirea sistemului fiscal. Banca Mondiala ne da bani pentru ca sa putem revizui fiscalitatea sau ne da bani numai daca o revizuim? Cum s-a pus problema la negociere?Traian Basescu: Cand ne referim la revizuirea fiscalitatii, se vizeaza, in primul rand, introducerea impozitului pe veniturile globale - chestiune pentru care Ministerul Finantelor beneficiaza de asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale - si de introducerea impozit

Succes: O prevedere a acordului cu Banca Mondiala se refera la revizuirea sistemului fiscal. Banca Mondiala ne da bani pentru ca sa putem revizui fiscalitatea sau ne da bani numai daca o revizuim? Cum s-a pus problema la negociere?
Traian Basescu: Cand ne referim la revizuirea fiscalitatii, se vizeaza, in primul rand, introducerea impozitului pe veniturile globale – chestiune pentru care Ministerul Finantelor beneficiaza de asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale – si de introducerea impozitului global la societatile comerciale. Dar in nici un caz nu trebuie tradusa prevederea din acord prin vreo previzibila relaxare fiscala.
Succes: Ce-i asteapta totusi pe oamenii de afaceri?
Traian Basescu: Ii asteapta stabilitatea legislativa din punctul de vedere al fiscalitatii. Daca vreti un comentariu la ceea ce stiu, nu la ceea ce se spune, mi se pare greu de crezut ca in urmatorii doi ani Romania isi va putea permite relaxari de fiscalitate.
Succes: Credeti in stabilitatea fiscala, chiar in cazul unei instabilitati politice?
Traian Basescu: Nu va ascund ca nu am in vedere instabilitatea politica (rade), nici macar dupa alegerile din 2000.
Succes: In acord, bancilor de investitii li se confera un rol important in privatizare. Este acesta un semnal ca FPS este pe duca?
Traian Basescu: Nu. Este un semnal ca FPS trebuie sa-si faca treaba lui, dar s-a demonstrat ca numai FPS nu poate da privatizarii o viteza suficienta.
Succes: Nu inseamna si diminuarea rolului FPS?
Traian Basescu: Pai, el trebuie sa si-l diminueze o data, pentru Dumnezeu. N-o sa poata sa aiba, la nesfarsit, un rol foarte important.
Succes: V-a fost greu sa negociati pe chestiuni atat de specifice, tehnice si „de bucatarie interna”, legate de sistemul bancar, cum sunt cele privind intarirea capacitatii de supraveghere a BNR?
Traian Basescu: Nu. Banuiesc ca nu va imaginati ca s-a rasturnat caruta cu pregatire multilaterala in capul meu, o data cu inceperea negocierilor cu banca. Eu am negociat intr-o echipa care a avut specialisti din toate sectoarele. Ceea ce mi-am asumat insa tot timpul a fost acceptarea sau refuzul unei masuri propuse de Banca Mondiala si, mai ales, stabilirea regulii jocului. In functie de problemele care se discutau, existau tehnicieni, dar eu mi-am asumat responsabilitatea de a spune DA si NU, ori de cate ori erau dispute. Si, mai ales, atunci cand consideram ca sunt termeni nerealisti sau masuri nerealiste, sa spun: „Stop! La asta nu ne angajam”.
Succes: Cum decurg asemenea negocieri? In stilul: „Mai lasa, stapane, mai da, jupane”?
Traian Basescu: Nu, nu a fost cazul. Dar Banca Mondiala a venit, initial, cu o reteta pe care o aprecia ca necesara Romaniei, o solutie de program, care a fost consistent amendata pe principii si pe forma.
Succes: Amendata de catre dvs.?
Traian Basescu: In negocieri, da. Si asta pentru ca este, probabil, prima data cind nu se da din cap in fata bancii, ci se spune, pur si simplu: „Domnilor, nu vrem sa mai avem un acord pe care sa nu-l indeplinim. Vrem unul la nivelul posibilitatilor noastre de implementare si care sa se si materializeze foarte rapid”. Acordul pe care noi il avem cu Banca Mondiala urmeaza sa fie implementat pana la sfarsitul lunii octombrie, cu conditia sa ne tinem de el. In acelasi timp, este un acord care, pentru prima data, nu mai are siruri de intreprinderi in anexa.
Succes: Cat de usor v-au acceptat cei de la Banca Mondiala amendamentele?
Traian Basescu: Foarte usor, cand au fost logice. De exemplu, aveam in propunerea de acord Comtim, Tractorul Brasov, Roman Brasov, pentru lichidare sau privatizare. Le-am scos, pentru ca nu e logic ca intr-un angajament al Guvernului sa se afle lichidari sau privatizari concrete. O asemenea propunere a fost respinsa cu usurinta, amendamentul nostru a fost acceptat ca logic. Mai greu ne-a fost sa impunem ideea neresponsabilizarii Guvernului pentru privatizarea prin bancile de investitii.
Succes: Din ce motiv?
Traian Basescu: Datorita neincrederii cronice care exista la nivelul Bancii Mondiale si al FMI cu privire la bunavointa Guvernului de a implementa programe de reforma. A fost o pozitie extrem de solida a negociatorilor Bancii Mondiale, care s-a discutat timp de vreo doua zile, pana cand i-am convins ca nu putem accepta termene de privatizare cand discutam de banci de investitii.
Succes: S-a vorbit mai putin despre negocierea acordului de finantare…
Traian Basescu: Negocierea finantarii a tinut doua saptamani, in mai, in fiecare dupa-amiaza, de la ora 16.00 pana la ora 24.00, si s-a facut direct prin satelit, cu echipa de negociatori ai Bancii Mondiale de la Washington, noi aflandu-ne la resedinta Bancii Mondiale de aici. Acordul incheiat dupa aceste negocieri ne-a mai adus o mica satisfactie: fusese vorba initial de 300 milioane in trei transe, iar in cursul negocierii s-a convenit la doua transe de cate 150 de milioane. Interesul nostru era ca prima transa sa fie cat mai mare si, atunci, am unit conditionalitatile pe banci cu cele pe privatizare. Prima transa fiind acum de 150 de milioane, am acceptat ca transa a doua sa fie trasa in momentul in care avem indeplinit programul pe banci si pe privatizare. Cred ca este un program care poate fi realizat, in termenii pe care i-am propus.
Succes: Ce este mai important in acest acord: banii in sine sau faptul ca, pus cu spatele la zid, Guvernul este obligat sa ia niste masuri care trebuiau luate demult?
Traian Basescu: Banii nu reprezinta mare lucru. Nici macar un cent nu se va duce in economia romaneasca actuala. Acesti bani ii luam si platim cu ei datorii vechi. Foarte important este insa programul, pentru ca insanatoseste considerabil economia.
Succes: Reformulam intrebarea: daca n-ar fi fost acordul, prevederile sale s-ar mai fi indeplinit?
Traian Basescu: Da, se pare ca suntem in momentul in care nu mai putem face pasul inapoi, nu mai avem unde: spatele nostru s-a proptit in zid, dincolo de el nu mai putem merge.
Succes: In general, s-a vorbit mai putin despre acordul cu Banca Mondiala decat despre acordul cu FMI. Dvs. pe care-l considerati mai important?
Traian Basescu: Acordul cu banca este cel vital si, de fapt, fara acord cu banca nu poti discuta cu fondul. Mai ales ca acordul cu banca vizeaza restructurarea sistemului bancar, care este atins de cancer – nu mai e nici gripat, nici cu guturai – si oglindeste ineficienta economiei. Iar economia oglindeste ineficienta sistemului bancar; aici, suntem intr-un cerc vicios. Pana cand nu le curatam pe amandoua, ecocomia romaneasca nu se va dezvolta sanatos. Banii de la FMI se dau pe termen scurt, trebuie sa solutionam o problema in trei – sase luni. Programele care ne asigura perspectiva, care vizeaza economia, sunt programele cu Banca Mondiala.
Succes: O lege a lui Murphy spune: „Sa nu vii cu idei noi, care ti se pot intoarce ca sarcina”. Dvs. ati negociat, acum trebuie sa aplicati. Este o sarcina autoasumata sau primita?
Traian Basescu: Este o sarcina primita, ca de altfel si cea de negociere a acordului cu Banca Mondiala. Nu va ascund ca nu mi-a fost foarte clar carui motiv datorez onoarea de a reprezenta Guvernul Romaniei. Dar imi este foarte clar care a fost motivul pentru care am fost nominalizat sa traduc in realitate programul negociat cu Banca Mondiala, acela ca asa era moral: daca tot l-am negociat, sa nu-l dau altora sa-l aplice.
Succes: Cei de la Banca Mondiala au mai negociat vreodata cu un ministru al transporturilor?
Traian Basescu: In orice caz, nu in Romania. Dar daca vreti sa fiu foarte sincer, nu cred ca decizia premierului a fost una proasta, va spun asta fara a fi arogant sau ingamfat. Cred ca nevoia de a avea un negociator care sa nu se fi ocupat numai de partea teoretica a economiei, ci chiar sa fi fost si implicat in programe de restructurare, a fost un element important in decizia premierului.
Succes: Si totusi cei de la Banca Mondiala nu s-au aratat mirati, nu r
v-au tratat la un alt nivel decat pe un finantist?r
Traian Basescu: Nu, nu. Dimpotriva, la sfarsitul negocierilor, dl Vorkink i-a spus premierului ca ar fi foarte bine daca eu as fi nominalizat sa implementez programul. r
Succes: Pentru cat mai este de realizat din acest acord, dvs. ce parghii aveti, ca ministru al transporturilor? Nu sunteti nici FPS, nici ministru al finantelor, nici prim-ministru.r
Traian Basescu: Asa este. Dar luna trecuta s-a aprobat, printr-o hotarare de guvern, nominalizarea mea ca gestionar al programului de restructurare economica, deci a programului cu Banca Mondiala.r
Succes: Si, mai departe, ministrii care vor actiona necorespunzator fata de acord vor raspunde in fata dvs. sau… ?r
Traian Basescu: Vor fi in pozitia de a raspunde pentru neindeplinirea unei hotarari de guvern, deci in fata primului-ministru.r
Succes: Si totusi dvs. ii veti coordona.r
Traian Basescu: Da, eu voi gestiona realizarea programului.r
Succes: Intr-un interviu pe care r
l-ati dat acum un an colegilor de la Capital, spuneati ca in guvernul Ciorbea nu ati fost tentat de functia de viceprim-ministru. In schimb, acum aveti niste atributii apropiate celor de viceprim-ministru. Exista aici o contradictie?r
Traian Basescu: Nu, nicidecum. Eu nu am autoritatea unui viceprim-ministru, atunci cand primul-ministru este plecat. Eu am autoritate si atunci cand primul-ministrul este aici, si atunci cand nu este, dar numai asupra realizarii programului cu Banca Mondiala. Este o misiune punctuala, care sper ca se va incheia la sfarsitul lunii octombrie.r
Succes: S-ar putea crede ca exista perspectiva ca dvs. sa declansati o noua criza guvernamentala, prin noile dvs. pozitii critice din ultima vreme?r
Traian Basescu: Exclud aceasta posibilitate, cu atat mai mult cu cat pozitiile mele critice nu au vizat Guvernul, ci au vizat institutii care nu-si fac treaba. As aminti ca am vizat, in declaratii publice, ceea ce nu se intampla suficient de repede la Bancorex, am acuzat faptul ca se finanteaza inca, cu garantii de la FPS sau din bugetul de stat, societati care au credite mai mari decat valoarea capitalului social, iar lucrurile acestea nu mai pot continua. Si spun acest lucru cu atat mai mult cu cat, data fiind responsabilitatea pe care o am in aplicarea programului de reforme structurale, nu sunt dispus sa fie al cincilea program ratat de Romania.tr
r
r
Mircea Caster r
Maria Constantinr
r
Interviu preluat din revista r
economica si de afaceri Succesr