Ucraina deschisă pentru discuții de pace cu Rusia, sub condiția retragerii trupelor

Kievul poate începe negocierile de pace cu Rusia începând de luni, condiționat de retragerea completă a trupelor rusești din teritoriul ucrainean, a declarat duminică președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform informațiilor BBC.

La finalul summitului pentru pace din Elveția, Zelenski a afirmat că președintele rus Vladimir Putin nu va opri războiul și că este crucial să fie stopat „cu orice mijloace disponibile”, fie prin acțiuni militare, fie prin diplomație.

El a subliniat că sprijinul occidental nu este suficient pentru a asigura victoria în conflictul actual și a subliniat soliditatea sprijinului internațional pentru Ucraina, așa cum s-a văzut în cadrul summitului.

Reuniunea s-a încheiat cu angajamente din partea a zeci de țări de a sprijini integritatea teritorială a Ucrainei. Documentul final adoptat a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru suferințele și distrugerile provocate de război.

Cu toate acestea, mai multe țări participante, inclusiv India, Africa de Sud și Arabia Saudită, nu au semnat documentul.

Scopul summitului a fost de a obține un sprijin larg pentru un proces care ar putea contribui la încheierea conflictului din Ucraina.

Absența Rusiei și Chinei stârnește critici, dar aduce angajamente puternice pentru Ucraina

xi jinping vladimir putin china rusia
Liderii Chinei si Rusiei / SURSA FOTO: Kremlin.ru

Peste 90 de țări și organizații internaționale au luat parte la summit. Absența Rusiei, care nu a fost invitată, și a Chinei, unul dintre principalii susținători ai acesteia, a stârnit critici privind eficiența întâlnirii.

Printre participanți s-au numărat și state care nu sunt considerate susținătoare apropiate ale Ucrainei, cum ar fi Arabia Saudită, al cărei ministru de externe a avertizat că Ucraina va trebui să facă compromisuri dificile, și Kenya, care s-a opus sancțiunilor recente impuse Rusiei.

În declarația finală, s-a cerut restabilirea controlului ucrainean asupra centralei nucleare de la Zaporojie, actualmente sub ocupație rusă.

Documentul a caracterizat intervenția Rusiei ca un „război”, o etichetă respinsă de Moscova.

În plus, summitul a cerut eliberarea tuturor prizonierilor și repatrierea copiilor răpiți de Rusia.

Chestiuni extrem de disputate, precum statutul terenurilor ocupate de Rusia, vor fi amânate pentru discuții ulterioare.

La finalul întâlnirii cu jurnaliștii, Zelenski a exprimat recunoștința sa față de liderii mondiali care au participat, subliniind aprecierea pentru independența lor în fața presiunilor Rusiei de a nu participa.

El a menționat că acest summit a demonstrat că sprijinul internațional pentru Ucraina rămâne solid.

„Acest summit arată că sprijinul internaţional [pentru Ucraina] nu slăbeşte”, a spus el.

De la Summitul pentru Pace: Declarații și perspective asupra conflictului din Ucraina

Întrebat de BBC dacă evoluția situației pe terenul de luptă l-a influențat să exploreze opțiuni diplomatice, el a negat și a subliniat că Ucraina a promovat întotdeauna dialogul pentru pace.

A adăugat că implicarea Moscovei în negocieri ar demonstra dorința acesteia pentru o rezolvare pașnică a conflictului.

El a afirmat că Rusia poate începe negocierile mâine dacă se retrage din teritoriile noastre.

„Rusia poate începe negocierile mâine dacă se retrage din teritoriile noastre”, a precizat el.

Zelenski a subliniat că respectă China și integritatea sa teritorială, exprimând dorința ca China să aibă aceeași atitudine față de Ucraina.

De asemenea, el a apelat la Beijing să se implice activ în dezvoltarea propunerilor de pace.

„Noi respectăm China şi integritatea sa teritorială, vrem ca China să facă acelaşi lucru pentru noi”, a spus el.

Premierul olandez Mark Rutte a subliniat unitatea participanților în căutarea păcii în Ucraina, exprimând consensul asupra respectării integrității teritoriale, evitării răpirii copiilor, nesupunerea politică aprovizionării cu alimente și protejarea securității nucleare.

Mark Rutte, premier Olanda, NATO
Mark Rutte / SURSA FOTO: Dreamstime

„Ştim cu toţii că suntem doar la început, la începutul unei căi spre pace. Şi în ciuda faptului că unii dintre noi, în jurul acestei mese, avem opinii diferite cu privire la modul exact în care să ajungem la pace pentru Ucraina, să nu existe nicio confuzie… suntem total uniţi la o viziune comună asupra principiilor, asupra valorilor, asupra decenţei.

Nu invadezi o altă ţară. Nu răpeşti copii. Nu te joci politic cu aprovizionarea cu alimente a lumii. Şi nu pui în pericol siguranţa nucleară”, a declarat Mark Rutte.

Se aștepta ca toate delegațiile să sprijine o declarație finală care să condamne invazia Rusiei, dar cancelarul austriac Karl Nehammer a comunicat duminică că nu va exista un consens în acest sens.

Zelenski a declarat sâmbătă că rezultatele summitului din Elveția vor fi transmise Moscovei pentru a pregăti un al doilea summit pentru pace și pentru a discuta despre un posibil sfârșit al războiului.

Rusia a caracterizat evenimentul din Elveția drept o pierdere de timp, iar vineri, președintele Vladimir Putin a indicat că ar fi dispus la o încetare a focului sub condiția retragerii trupelor ucrainene din patru regiuni pe care Rusia le controlează parțial și pe care le consideră anexate.