Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a suspendat negocierile cu firma Mahindra&Mahindra pentru privatizarea societatii Tractorul Brasov, deoarece clauzele cuprinse in proiectul contractului de privatizare nu au fost agreate de conducerea companiei indiene.

Principalul motiv care a condus la nefinalizarea tranzactiei a fost modalitatea in care urma sa fie acordat ajutorul de stat. Compania indiana a considerat ca nu are suficiente garantii ca ajutorul de stat va fi aprobat de Consiliul Concurentei si nu va fi contestat ulterior de Comisia Europeana.

Acestui motiv obiectiv i se adauga declaratiile alarmiste ale unor lideri politici si ale reprezentantilor sindicatului, aparute pe parcursul negocierilor. Aceste declaratii au alimentat neincrederea negociatorilor indieni in finalizarea cu succes a tranzactiei.

Al treilea factor care a afectat negocierile a fost determinat de presiunile cu sistarea furnizarii apei, curentului electric sau a gazului metan exercitate de companiile de utilitati, ceea ce ar fi condus la intreruperea activitatii societatii.

Cu toate acestea, AVAS a anuntat ca investitorii indieni isi mentin interesul pentru preluarea intreprinderii brasovene. Discutiile vor continua, in scopul identificării unui nou mecanism prin care compania indiana ar putea prelua Tractorul Brasov. In acest sens, un membru al conducerii Mahindra& Mahindra, este asteptat la Bucuresti, in perioada in luna iunie.

Intre timp, Tractorul Brasov va incepe un proces de restructurare ce presupune restrangerea activitatii in cateva hale de productie si valorificarea activelor care nu concura la activitatea principala. AVAS preconizeaza ca, prin aceste masuri, gradul de indatorare a societatii va fi diminuat, iar atractivitatea pentru investitori va creste.

”AVAS nu va lichida Tractorul Brasov, ci va cauta solutiile viabile pentru restructurarea companiei si trecerea ei cat mai grabnica in sectorul privat. Creditorilor societatii, inclusiv companiilor de utilitati, le transmitem ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru a redresa compania. Productia de tractoare este, din punctul de vedere al Autoritatii, un domeniu important, dar nu privilegiat al economiei nationale”, a declarat Razvan Orasanu presedintele Autoritatii.

Sursa: AVAS, 26 mai 2006