Negocierile post-Brexit au înregistrat „progrese puţine” şi rămân multe divergenţe între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, a transmis joi Comisia Europeană, potrivit DPA, citată de Agerpres.
„Până acum, negocierile au înregistrat progrese puţine”, se arată într-un comunicat al CE.
Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, însă legislaţia blocului comunitar încă i se aplică până la sfârşitul anului.
Cele două părţi negociază un acord post-Brexit pentru a facilita comerţul reciproc, însă persistă dezacorduri puternice în unele zone, şi astfel riscul de a nu se ajunge la nicio înţelegere e tot mai mare.
CE atenționează că vor fi schimbări inevitabile de la 1 ianuarie
Indiferent de rezultatul negocierilor în desfăşurare, vor exista schimbări inevitabile la 1 ianuarie pentru o serie de chestiuni pentru care Comisia Europeană a atenţionat companii, ţări şi persoane să se pregătească. Aceste domenii includ formalităţile vamale care se vor aplica chiar şi în cazul în care se va ajunge la un acord comercial ambiţios sau permisele pentru bunuri şi servicii.
În urma unei săptămâni de discuţii cu negociatorul britanic David Frost, negociatorul european Michel Barnier a spus că există în continuare „divergenţe semnificative” între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.
„Vom continua să lucrăm cu răbdare, respect şi hotărâre”, a scris el pe Twitter.
Marea Britanie şi UE îşi vor continua întâlnirile săptămâna viitoare, următoarea rundă oficială de negocieri fiind programată în a doua parte a lunii.
Amintim că, Uniunea Europeană şi Londra au pornit la începutul lunii iulie un maraton al negocierilor prevăzut să dureze cinci săptămâni, cu scopul declarat de a avansa în aceste discuţii astfel încât să se evite un ”no deal” potenţial dezastruos.
Principalele divergenţe privesc solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, aşa-numitul ”level playing field”, pentru a se evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.
Perioada de tranziţie post-Brexit se încheie la 31 decembrie, până atunci Regatul Unit continuând să aplice regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu va fi convenit un acord, relaţiile economice dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.