Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat, luni, că susţine punctul de vedere al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind renunţarea la venitul minim garantat, în condiţiile în care există persoane apte de muncă, dar care preferă să stea acasă şi să primească bani.
"Sunt pe deplin de acord cu domnul Tăriceanu. Primesc şi eu semnale, de la diferiţi întreprinzători, că întâmpină dificultăţi în a-şi găsi angajaţi. Un exemplu simplu: în Sectorul 3 am reabilitat cele mai multe blocuri, dar acţiunea în sine a fost îngreunată de faptul că multe firme nu îşi găseau muncitori, fie pentru că oamenii nu erau interesaţi să vină să se angajeze, fie fiindcă plecau la puţin timp după angajare, pe motiv că este mai puţin obositor să stea acasă şi… să primească bani", a scris, pe pagina de facebook, edilul social-democrat Robert Negoiţă, care este şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.
El a subliniat că observaţiile sale nu îi vizează pe oamenii care nu pot să muncească din motive medicale dovedite, dar că trebuie găsite forme de convingere pentru ca persoanele apte să se reîncadreze în câmpul muncii.
"Şi, în niciun caz, nu putem face asta, cât timp garantăm un venit oricărei persoane care stă şi alege să nu facă nimic. Nu este corect nici faţă de cei care fac eforturi să obţină şi să îşi păstreze un loc de muncă, cei care plătesc impozite şi taxe şi care muncesc din greu pentru salariul pe care îl obţin. Nemunca se plăteşte din banii lor. În plus, nu putem spera la o economie performantă, atât timp cât ajungem să plătim venituri minime garantate şi nu salarii pentru cei de a căror muncă este nevoie. Iar creşterea nivelului de trai şi bunăstarea, în ţara noastră, ca de altfel pretutindeni, nu pot veni decât prin muncă. Aşadar, la mulţi ani de Ziua Muncii şi spor la treabă", a conchis primarul sectorului 3.
Pe 27 aprilie, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că trebuie să se renunţe "complet" la acordarea venitului minim garantat, care, în opinia sa, este "o invitaţie la nemuncă".
'Trebuie să renunţăm complet la venitul minim garantat care este o invitaţie la nemuncă, mai ales în contextul în care în România în momentul de faţă este criză de forţă de muncă, sunt societăţi comerciale, întreprinzători care merg să aducă forţă de muncă din ţările vecine. Nu putem (…) să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. Eu cred că şi din punct de vedere, dacă vreţi, al demnităţii individuale a fiecăruia, e preferabil să câştigi un ban muncit decât să stăm cu mâna întinsă să primeşti un ajutor de la stat", a spus Tăriceanu la Parlament.
Întrebat dacă a discutat cu reprezentanţii PSD despre această propunere, Tăriceanu s-a declarat convins că social democraţii o vor analiza cu obiectivitate.
AGERPRES