Patru societăţi de asigurări aveau un deficit de capital agregat de 1,6 miliarde de lei, la 30 iunie 2014, conform cerinţelor Solvency I, însă, solvabilitatea acestora ar fi mai bună dacă evaluarea activelor şi pasivelor acestora ar fi făcută "la zi", în condiţiile în care, în ultimele 12 luni, unele societăţi şi-au majorat deja capitalul social, a declarat joi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.
Cele patru societăţi de asigurări cu deficit de capital agregat sunt Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins şi EximAsig.
Potrivit unei evaluări a sectorului de asigurări din România, la care au participat 13 societăţi de asigurare (reprezentând peste 80% din piaţa de asigurări), unele societăţi de asigurare din România trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii, în condiţiile în care deficitul de capital agregat este de 1,6 miliarde de lei şi este concentrat la patru societăţi.
"Aceasta este o radiografie la data de 30 iunie 2014. S-au mai întâmplat lucruri multe într-un an de zile, în ultimele 12 luni. Dacă am face astăzi, la zi, această radiografie, lucrurile arată ceva mai bine. Sunt majorări de capital care deja s-au făcut. La aceste societăţi, în portofoliul de analiză, au fost majorări de capital aprobate de autoritate de 210 milioane lei deja. În consecinţă, nevoia de capital este ceva mai mică", a menţionat preşedintele ASF.
Mişu Negriţoiu a subliniat că "au fost reclasificări a unor active şi pasive care influenţează rezultatele negative".
"Testul de stres, vă rog să îl luaţi ca un test de stres. Este extrema extremelor. Nu aş vrea să facem aici o discuţie sau să inducem o panică pentru că aceste teste de stres se fac la cicluri foarte mari şi ele sunt cu mare grad de probabilitate. După cum aţi văzut, ele cuprind nu numai piaţa locală, cuprind şi piaţa internaţională, inclusiv reasigurătorii. Probabilitatea acestui test de stres este destul de mică. În concluzie, cred că sunt lucruri pe care în mare parte deja le ştiam", a mai spus preşedintele ASF.
Mişu Negriţoiu susţine că "sunt lucruri care între timp s-au corectat". "Sunt acolo, câteva societăţi, inclusiv internaţionale care şi-au corectat demult aceste devieri. În etapa următoare, 20 de zile ca plan de măsuri – octombrie 15 ar fi efective – noi aşteptăm să ne spună măsurile pe care le au de făcut. Nu avem probleme, cred, după cum aţi văzut, decât cu trei societăţi mari şi asta pentru că sunt mari: Astra, Carpatica şi Euroins. Euroins şi-a mai majorat capitalul social, Astra şi-a mai scos nişte riscuri. Celelalte sunt ok, chiar dacă au câteva devieri mărunte", a mai spus Negriţoiu.
Potrivit unui comunicat al ASF transmis miercuri, "evaluarea activelor şi pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudenţial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane euro), concentrat la patru societăţi".
"În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exerciţiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăţi cu deficit de capital s-a stabilit cerinţa de a prezenta un plan de acţiune către ASF, până la data de 4 august 2015", se arată într-o declaraţie comună a Autorităţii de Supraveghere Financiară din România, Comisiei Europene şi Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale privind evaluarea independentă a sectorului de asigurări din România.
Potrivit ASF, aceste planuri de acţiune trebuie să stabilească măsurile pe care societăţile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerinţele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000. "Două societăţi se află deja în procedură de redresare financiară. Acestea trebuie să ia în considerare deficienţele suplimentare şi să comunice ASF, în termen de 20 de zile calendaristice de la închiderea procedurii de redresare financiară, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficienţe", se arată în comunicatul ASF.
SURSA: Agerpres