Impactul negativ al crizei asupra companiilor se va transfera în curând băncilor, iar 2010 va arăta „o oglindă mai clară” a ceea ce s-a întâmplat în economie pe perioada crizei, a declarat directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV.

„Criza se va reflecta în situaţiile financiare ale întreprinderilor, ale băncilor şi ale societăţilor. Anul 2009 este un an de acumulare, în care am văzut că PIB-ul a luat-o în jos, că vânzările au scăzut foarte multe, că multe societăţi se luptă pentru supravieţuire, iar multe dintre acestea sunt angrenate în sistemul bancar, au legătură cu situaţia financiară şi bilanţurile băncilor. Cred că impactul negativ suportat de către societăţilor comerciale se va transfera în curând asupra băncilor şi că 2010 ne va arăta o oglindă mai clară a ceea ce s-a întâmplat în economie, cum s-a reflectat criza”, a afirmat Negriţoiu.

Există şi o parte bună a crizei

El consideră că proprietarii de companii au învăţat o lecţie din anul acesta şi se vor concentra mai mult pe eficienţă, pe dezvoltare sustenabilă şi pe perspective pe termen mediu şi lung.

„Economia cred că este acum la momentul adevărului. Nimeni nu şi-ar fi dorit criza. Trebuie însă să ne uităm şi la partea bună, şi anume că se intrase într-un model de dezvoltare economică clar nesustenabil, care rămânea numai la nivelul dezbaterilor de idei. Criza ne-a dat posibilitatea de a deveni mai realişti şi să vedem că au fost multe erori, inclusiv în modelele de business care s-au dezvoltat: poate s-au făcut uşor bani, poate s-au făcut bani conjuctural, etc.”, a mai afirmat şeful ING Bank România.

Băncile pot trece peste criză

El a menţionat că şomajul va creşte, dar că acest fenomen este unul descris încă prin definiţia de „criză”, care arată că în general rata creşte cel puţin un an după ce situaţia economică se inversează sau criza ajunge la sfârşit.

Totodată, Negriţoiu a precizat că criza este „suportabilă” pentru bancheri, în condiţiile în care aceştia au avut capacitatea de a o anticipa şi astfel au putut să se pregătească mai bine pentru a-i face faţă. „Contribuţia sistemului bancar la susţinerea economiei este destul de solidă în continuare. Băncile s-au adaptat deastul de bine la criza economică”, crede oficilul ING Bank România.

“Poporului îi place să-i spui că e totul bine”

El a precizat că oficialii români nu au depistat criza sau nu au vrut să o recunoască la timp.

„Cred că atunci când eşti într-o poziţie importantă ai o atitudine de misionar, iar unui popor ca al nostru îi place să îi spui că e totul bine. Am văzut asta şi din reacţiile la ieşirile mele din presă din perioada respectivă, care mă acuzau de pesimist şi lipsă de patriotism. Cred că este mai bine să ştie omul ce îl aşteaptă pentru a se putea pregăti şi să nu fie luat prin surprindere. Nu aş vrea să bănuiesc reprezentanţii autorităţilor că nu ştiau sau că nu se aşteptau la aşa ceva, pentru că mi se pare ar fi mult mai grav. Instituţional ar trebui să aibă această capacitate”, a arătat Negriţoiu.