"Am văzut un comunicat de la administratorul special, în care dă rezultatele pe nouă luni, care nu sunt aşa de rele. Astra are o problemă de capitalizare, are un capital negativ şi tot ce derivă din asta. Ca şi model de business, ca şi companie, Astra nu este o companie rea şi când ne uităm la rezultatele operative la nouă luni nu arată aşa de rău, dar nu asta este nici soluţia şi nici nu ne conduce la concluzia că s-a redresat", a declarat seful AST, pentru Agerpres.

Astra a făcut o primă majorare de capital social, prin piaţă, şi acum este programată a doua majorare de capital social. KPMG, care este administratorul special pentru Astra şi care lucrează şi în relaţii cu potenţiali investitori, a deschis o cameră de date şi au un număr de potenţiali investitori care se uită în camera de date. ASF nu trebuie să ştie acesti investitori, dar KPMG eventual poate oferi informaţii cand ei îşi exprimă interesul în mod oficial. "Dar există, se întâmplă ceva acolo. Sunt 3-4 investitori, şi strategici şi financiari, care se uită la Astra. Procesul va dura probabil câteva luni, probabil o să ştim cândva prin martie dacă a doua majorare de capital are şanse de reuşită sau nu, ceea ce înseamnă că Astra va trebui să fie preluată de un alt investitor străin şi că acţionarul actual va avea o poziţie minoritară. Cam asta este situaţia", arata Negritoriu.

Potrivit afirmatiilor sale, dacă acest lucru nu se întâmplă, ASF va trebui să treaca la planul B, în care trebuie să reorganizezeAstra încât să fie adusala nivelul de solvabilitate şi capitalizare. "Dacă nu reuşim asta, mă rog, şi un scenariu de avarie este posibil. Şi asta o să ştim în orice caz în prima parte a anului viitor", spune seful ASF.

Negritoiu a aratat ca creşterea contribuţiei companiilor de asigurări la Fondul de Garantare a reprezentat si corecţie în raport cu dinamica pieţei, si anticiparea unor riscuri mai mari pentru 2015. "Legea spune că Autoritatea, în constituirea rezervelor pentru Fondul de Garantare, poate să meargă chiar până la 10% din primele încasate, ceea ce mi se pare foarte exagerat şi foarte mult. Contribuţiile au început, când s-a constituit Fondul, pe la 1,5% în medie, după aceea au scăzut, pentru că fenomenele aparent erau sub control. Noi ce-am făcut acum – am făcut o ajustare marginală, de la 0,8 la 1%, nu sunt creşteri mari, dar am vrut să dăm un semnal că, de fapt, incidentele pe piaţa de asigurări se măresc, riscul de insolvenţă/faliment este mai mare şi mai ales dimensiunea jucătorilor cu probleme financiare este mult mai mare decât a fost până acum, pentru că acest Fond a mai rezolvat odată câteva situaţii, dar de-a dreptul marginale şi nişte societăţi 'butic', micuţe".

Aceasta majorare a contributiei nu reflectă un pericol iminent, spune seful ASF. "Dacă ajungem în situaţia că noi trebuie să compensăm asiguraţii în cazul unui eşec iminent al capitalizării Astra, noi avem banii şi Fondul este dotat suficient acum. Asigurăm pe toţi asiguraţii că vor fi compensaţi. Fondul va avea probleme evident dacă mai apar şi alte verigi slabe în sistem. Dacă mai apar şi alte verigi slabe în sistem desigur că ne întoarcem, este un risc pentru piaţă şi este un cost al pieţei, ne întoarcem către, eventual, revizuirea contribuţiilor, nu este cazul deocamdată. Asta a fost o ajustare marginală şi o atenţionare.", conchide Negritoiu.

 

Sursa: Agerpres.ro